Sváteční dny lákají na řeky stovky lidí

4. červenec 2023 10:00

Informace z půjčoven vodáckého vybavení napovídají, že i letos budou řeky v kraji v nejbližších dnech plné lodí.

Na řekách v Královéhradeckém kraji bývá na začátku července plno. Dva sváteční dny lákají na řeky v Královéhradeckém kraji stovky lidí. Zkušených vodáků, ale i těch, kteří se na vodu vydají třeba jen jednou za rok. Informace z půjčoven vodáckého vybavení napovídají, že i letos budou Labe, Orlice, Úpa nebo Metuje v nejbližších dnech plné lodí.

Plout se zatím dá, vody je ale málo

Mimo jiné to jsou aspoň na severovýchodě kraje o něco nižší hladiny řek. „Vody není hodně, dá se plout, je to ale relativně na hraně. Uvidíme, co bude za týden, jestli zaprší," říká vodácký instruktor a provozovatel jedné z půjčoven v Královéhradeckém kraji Petr Ptáček.

Vodáci v kempu ve Zlaté Koruně

Pokud jde o vodu v další mezi vodáky populární řece Orlici, tam je podle provozovatelů půjčoven vody standardně jako v běžném létě. Zájem o řeky v kraji je ale na červencové svátky jako každý rok mimořádný, potvrzuje Petr Ptáček: „Ten je vždycky větší protože jsou dva sváteční dny, takže ten zájem je samozřejmě tento týden. Další extrémní zájem pak zaznamenáváme na přelomu července a srpna."

Na svátky jsou lodě skoro rozebrané

Půjčit si loď teď na poslední chvíli už nemusí být jednoduché ani ve velkých půjčovnách, většina z oslovených menších má všechny lodě v terénu. Už na víkend by ale mělo být klidněji právě i v půjčovnách, kam se část lodí ve čtvrtek večer zase vrátí. A volné kapacity jsou zatím i v kempech. „Hlavní vodácká sezona začíná zhruba v půlce května a největší  zájem o lodě je právě v ty červencové svátky," říká majitel kempu v Jaroměři na řece Úpě Kamil Mach.

Ceny – ať už v půjčovnách nebo v kempech – se ve srovnání s minulou sezónou příliš nezměnily, některé půjčovny o pár desetikorun zvedly poplatky za dopravu.

autoři: Tomáš Lörincz , FRE
Spustit audio

Související