Svatojánské proudy byly obávaná překážka pro voraře, kteří Vltavu používali jako dopravní cestu. Pak byly zatopeny

Nádherná vyhlídka na meandr řeky Vltavy ve tvaru podkovy se naskýtá ze skály nedaleko obce Teletín ve Středočeském kraji. Před napuštěním štěchovické přehrady byly z tohoto místa vidět i legendární svatojánské proudy.

Do té doby obávaná překážka pro voraře, kteří Vltavu používali jako dopravní cestu. Svatojánské proudy dostaly svůj název v první polovině 18. století podle sochy svatého Jana Nepomuckého, který byl patronem vorařů a později i vodáků.

V roce 1889 vyznačil čerstvě založený Klub českých turistů v oblasti červenou trasu a počátkem 20. století bylo okolí hojně navštěvováno i kvůli trempským osadám, například Ztracené naději, takzvané Ztracence, o které se zpívá v nejedné české trempské písničce.

Osada i Svatojánské proudy byly zatopeny po dostavbě Štěchovické vodní nádrže v roce 1943. Díky tomu však vznikl jedinečný pohled na Vltavu z vyhlídky Máj.

Nejkrásnější meandr řeky Vltavy se rozprostírá pod vyhlídkou Máj jižně od Prahy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.