Svatomartinská husa podle Marie Rosické

Listopad je spojený se zvěřinou a také s pečenou husou, která je tradičním svatomartinským jídlem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření ještě poradí, jak vyškvařit husí sádlo.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Dobře očištěnou a vykuchanou husu omej ve studené vodě, na povrchu i uvnitř ji nasol, vysyp ji uvnitř trochem přebraného kmínu, vlož ji na pekáč, podlej trochem vody, dej ji do trouby a nech pozvolna péci; pak ji obrať polévej ji často vypečenou šťávou, pak sádlo slej a nech husu na prudkém ohni do hněda dopéci.

Pakliže mezi pečením kůžičku na hřbetě a pod křídly vidličkou propichuješ, sádlo se lépe vypeče a kůžička zkřehne a bude chutnější.

K huse se obyčejně dávají se knedlíky se zelím, aneb pouze dušené zelí, avšak různě upravené brambory jsou též dobré.

Husu můžeš vylepšit jablkovou nádivkou. Připrav husu k pečení způsobem předešle uvedeným a pak připrav nádivku: Vezmi dva koflíky dušených navinulých jablek, přimíchej k nim koflíček strouhaného chleba, trochu šalvějových rozetřených a prosátých lístků, cibulku drobounce rozsekanou a trochu červeného pepře. Nadij tím husu, zašij a nech péci předešlým způsobem.