Svatou Zdislavu na severočeském zámku Lemberku připomíná Zdislavina světnička ze 17. století

29. srpen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko Jablonného v Podještědí na vrchu Krutina se nachází státní zámek Lemberk. Jeho umístění na vyvýšeném místě nad Žitavskou stezkou a vnější poměrně strohá podoba prozrazují hradní minulost objektu. Ovšem už na nádvoří jsou k vidění bohatě zdobené štuky a jen věž připomíná gotickou historii dnešního zámku založeného jako strážní hrad v první polovině 13. století Havlem z Markvartic.

Manželkou mocného rytíře Havla z Markvartic se mezi lety 1235 až 1240 stala Zdislava, nám známá jako Zdislava z Lemberka či svatá Zdislava. Již za svého života proslula Zdislava svou dobročinností, milosrdenstvím a schopností uzdravovat. Stala se léčitelkou nemocných, ochránkyní chudých a opuštěných. Společně s manželem Havlem založila v Jablonném městský špitál, dominikánský klášter a kostel, kam byla po předčasném úmrtí v roce 1252 pohřbena. Poutním místem se stal nejen chrám v Jablonném v Podještědí, ale i hrad Lemberk postupně přestavovaný na zámek. Zřejmě kvůli poutníkům byla v 17. století na zámku zřízena takzvaná Zdislavina světnička. Podle tehdejší legendy v této malé místnosti Zdislava rozjímala zcela odříznuta od rušivých vlivů okolí. Jídlo si prý nechávala podávat malou dírou ve zdi u podlahy.

Nakolik je legend o Zdislavině světničce pravdivá, se neví. Ani archeologický průzkum v roce 1994 neurčil přesnou podobu a polohu původního hradu. Jak se Lemberk postupně vyvíjel v průběhu staletí, představuje prohlídkový okruh Reprezentační a soukromé prostory. Návštěvníci vlastně projdou historií hradu a později zámku. Prohlídka začíná zámeckou kaplí Seslání Ducha svatého a přes jídelny, pokoje a ložnice vede do bajkového sálu s kazetovým stropem z roku 1610. Každá ze 77 stropních kazet zachycuje výjev z bajek a příběhů. Dalším velkým prostorem je barokní Rytířský sál se štukovou výzdobou a návštěvníci mimo jiné projdou i apartmánem posledních majitelů zámku Clam-Gallasů.

Kromě základních okruhů do reprezentačních a soukromých prostor a do provozních prostor zámku, kde kromě světničky je i černá kuchyně, zbrojnice, byty a kanceláře vrchnosti můžete navštívit i expozici historických stylů v zámeckém patře. Individuální prohlídka umožňuje nahlédnout do 11 stylizovaných interiérů z období klasicismu, empíru, biedermeieru, historizujících slohů, secese a kubismu. Expozici doplňují texty o dobovém vývoji i o vybavení. Na návštěvu stojí i zámecká věž. Přímo k zámku je zákaz vjezdu mimo dopravní obsluhu a držitele ZTP a ZTP/P, parkoviště je ale pod zámkem. Přímo pod zámkem je také železniční zastávka Lvová na trati č. 086 Liberec – Česká Lípa. Autobusová zastávka leží na konci obce Lvová ve směru na Liberec asi kilometr od zámku Lemberk.

https://www.zamek-lemberk.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři