Svět bylinek. Žhavými novinkami jsou šalvěj ananasová a tymián citronový
Víte, že se také u bylinek objevují různé trendy? Nyní jsou v kurzu svěží vůně. Když si například pomnete lístky šalvěje ananasové v prstech, okamžitě ucítíte sladkou chuť tropického ovoce. Bylinka se hodí do čaje, ale také jako chutný doplněk zmrzlinových pohárů.
„Představte si ananasovou zmrzlinu politou vaječným koňakem a ozdobenou lístkem šalvěje ananasové. To nemá chybu,“ usmívá se zahradník František Hlubocký, který šalvěj ananasovou doporučuje i pro její jednoduché pěstování.
Další letní voňavou bylinkou je tymián citrónový. Stačí ráno naštípat pár větviček tymiánu citrónového a přidat do čaje, který tím získá vynikající chuť a samozřejmě se vylepší i jeho zdravotní účinky. Tymián citrónový vypadá podobně jako ten běžný, jen okraje listů jsou světle žluté.
Výborný je tymián při grilování masa, zejména ryb. Nebo jím posypte brambory, které pečete v troubě jako přílohu. Oceníte ho v kombinaci s olivovým olejem.
Tymián citrónový lze také nastříhat a nasušit, ani potom neztrácí na vůni. Roste u nás dobře stejně jako šalvěj ananasová. V nádobě i v záhoně společně s ostatními bylinami navíc vypadá velmi dekorativně.
Řecké oregano – masová bylinka
Oregáno je trvalka, která se běžně vyskytuje i v české přírodě, známe ji také pod pojmem dobromysl. Řecké oregáno má ještě výraznější vůni a chuť. Hodí se k masovým pokrmům. Zahradník František Hlubocký připravuje pro svou manželku univerzální směs do vývaru. Obsahuje oregano, yzop, smil italský, tymián a libeček. Všechny tyto byliny dodají v přiměřeném množství polévce správný šmak.
A umíte si představit bramboračku bez majoránky? Bez klasiky by to nešlo. Pažitka a petržel by měly být trvalou součástí zahrádek. Majoránka se dá pěstovat ve větším květináči i na záhoně, ale pozor, mají ji rádi slimáci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.