Svítidla na ven je nutné vybírat podle normy. Do dílny se hodí ledky i klasické zářivky

10. září 2020

Prodlužující se čas, kdy potřebujeme svítit, opět klade otázku, jaké světelné zdroje vybrat. Osvětlení exteriéru či dílen a garáží není jen o vkusu, ale také o konstrukci svítidel a jejich zapojení.

Obecně lze říci, že všechny elektrické spotřebiče, včetně svítidel by měl montovat člověk s potřebnou elektrotechnickou kvalifikací podle vyhlášky 50/78 Sb. Ten by také měl vědět, že zejména do exteriéru, s výjimkou umístění někde pod přístřeškem, do kterého nemůže napršet či zatéci, musí svítidla odpovídat tzv. krytím proti vniknutí prachu a vody. To se označuje písmeny IP a číselným kódem. Pro venkovní použití by svítidla měla mít minimální krytí IP44. Taková by měla odolat i dešti a být odolná proti znečištění.

Co se týče použitého zdroje světla, je možné použít jak svítidla halogenová, tak i žárovková nebo LED zdroje. Zejména u LED zdrojů je lépe použít ty, kde je zdrojem buď šroubovací LED žárovka, nebo alespoň vyměnitelný LED čip. Pokud tomu tak není, není vyloučeno, že budeme za pár let měnit celé svítidlo. LED zdroje už nahrazují i výkonnější výbojky, jak halogenové, tak sodíkové. Umožňují rovněž osvítit větší prostor při menší spotřebě energie.

Osvícení garáží, dílen a dalších prostor má mnoho variant. Pro běžné garáže stačí žárovkové svítidlo, které vzhledem ke krátké době používání pro najetí a vyjetí vozidla nevadí ani vyšší spotřebou. Vyrovná ji nízká pořizovací cena.

U domácích dílen je lépe použít svítidla ledková, ale použitelné jsou i starší zářivky. Vzhledem k vyšší svítivosti nevadí ani jejich vyšší příkon a navíc je jejich světlo měkčí než u ledkových zdrojů. U obou, jak zářivkových, tak ledkových svítidel se objevuje tzv. stroboskopický jev, tedy rychlé blikání. Ten je nebezpečný v případě, že používáme v dílně točivé stroje. Při určitých otáčkách se v takovém osvětlení může zdát, že stroj stojí. Dá se to vyřešit předřadníky, které se zapojí před svítidlo, nebo zapojením více světelných zdrojů na různé fáze třífázového rozvodu.

Spustit audio