Svobodné Dvory oddělí u Hradce od dálnice D11 nové protihlukové stěny. Kdy se jich lidé dočkají?

12. květen 2023 07:49

Ředitelství silnic a dálnic postaví u hradecké místní části Svobodné Dvory nové protihlukové stěny. Oddělí zastavěnou oblast od nedaleké dálnice D11. ŘSD tak splní požadavky města, komise místní samosprávy a spolku Kozlovka. Podrobnější informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak to zatím ve Svobodných Dvorech vypadalo? Byla situace opravdu neúnosná?

Místní si stěžovali dlouhodobě, připomínky měli vlastně už před otevřením samotné dálnice.

Čtěte také

Podle předsedy Komise místní samosprávy ve Svobodných Dvorech Tomáše Merty byla situace místních velmi nepříjemná. „Ta byla hodně nepříjemná. Hlavně po zprovoznění dálnice jsme zjistili, že ten hluk je opravdu velmi obtěžující. Zejména v zimě, kdy není v přírodě vzrostlá vegetace."

Brzy by se tedy mělo všechno změnit, protihlukové stěny vyrostou přerušovaně mezi 90. a 98. kilometrem dálnice a měly by odstínit hluk z D11 tak, aby lidé na okraji Hradce Králové nic zásadního rušivého neslyšeli.

Tak tedy ta možná nejdůležitější otázka: kdy to bude?

Čtěte také

Odpověď na otázku, kdy budou protihlukové stěny skutečně stát, zná mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková. „Na jejich zhotovení má stavební společnost 56 dní. Výstavba by měla probíhat během letních měsíců, takže teoreticky již od září by mohla být hluková intenzita dopravy v této části Hradce Králové výrazně nižší, než je nyní."

Zatím se zdá, že by se neměly objevit žádné okolnosti, které by mohly výstavbu zdržet.

A jaká bude cena?

Čtěte také

Protihlukové stěny vyjdou na 97 a půl miliónu korun bez DPH a stavět je bude Ředitelství silnic a dálnic. Ještě snad dodejme, že se po dobu stavby objeví určitá omezení provozu na samotné dálnici D11. A to nejspíš v podobě svedení provozu do jednoho nebo dvou pruhů bez krajnice, pracovat se totiž bude na samotné krajnici a v části přilehlého pruhu.

Je tedy možné, že místem povedou dál dva pruhy, ale zúžené a vyznačené žlutými čarami.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související