Synagogální hudba, archa úmluvy a Max Brod

23. prosinec 2018

S chazanem Naftali Herstikem budeme mluvit o významu tradice při studiu synagogální hudby. Izraelští archeologové našli místo, kde možná ležela ztracená archa. A připomeneme i Maxe Broda, od jehož úmrtí uplynulo 50 let.

Naftali Herstik je významný chazan, který pochází z dlouhé tradice kantorů a rabínů. Téměř třicet let působil jako hlavní kantor ve Velké synagoze v Jeruzalémě. Založil také školu, kde učí a předává tradici synagogálního zpěvu. Studovalo zde mnoho význačných kantorů z celého světa. S Naftali Herstikem natáčela Daniela Brůhová.

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě

V archeologii platí, že čím déle se v nějaké oblasti kope, čím řidší jsou postupně nálezy. V Izraeli je to obvykle naopak a počet pozoruhodných objevů v poslední době narůstá. O jednom z těch posledních hovoří Jan Fingerland.

Co mají společného Jaroslav Hašek, Leoš Janáček a Franz Kafka? Za světovou proslulost vděčí Maxi Brodovi. Více o této možná i trochu zapomenuté postavě české, židovské, německé, ale především pražské literatury v příspěvku Kamily Schusterové.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio