Sypký prášek, nebo gel? Co zaručí zářivou bílou? A jak si se skvrnami poradila čistá voda? Zjišťoval dTest

20. září 2022

Jejich úkolem je vyprat dočista prádlo a zachovat původní barvy. Poradí si ale se skvrnami lépe sypký prášek, nebo tekutý prací gel? Co zajistí zářivou bílou? A jak si přípravky vedly z hlediska dopadů na životní prostředí? Organizace dTest poslala do laboratoře 14 pracích přípravků na bílé prádlo.

Organizace dTest při svém testování použila jak pro gely, tak pro sypké prášky stejný testovací program. Základním předpokladem totiž bylo, že si spotřebitelé kupují oba typy přípravků se stejným očekáváním. „Chtějí odstranit fleky a požadují, aby prádlo bylo skutečně bílé, a ne zašedlé,“ vysvětluje v úvodu redaktorka dTestu Jana Nováková.

Do laboratoře tak bylo posláno 14 vzorků pracích prostředků na bílé prádlo, které měly za úkol odstranit širokou paletu skvrn. „Šlo třeba o skvrny od čokolády, borůvek, červeného vína nebo hořčice. Pro zajímavost jsme do testu zařadili i výrobek zakoupený v Německu, Vyprali jsme ale i v čisté vodě.“

Gel, nebo prášek?

Laboratorní analýzy potvrdily, že přestože tekuté gely jsou dnes oblíbenější a jejich nabídka na trhu je širší, prací účinek je u nich srovnatelný jako u sypkých prášků. „Dramatické rozdíly jsme neobjevili. Je to skutečně jen otázka preferencí daného spotřebitele.

Poměrně překvapivé ale byly výsledky u odstraňování mastných skvrn, konkrétně od minerálního oleje, make-upu a hovězího tuku. „Nejlépe si s těmito skvrnami poradil sypký prášek značky Ariel, zakoupený doma i v Německu. Tuk odstranil až z 93 %, zatímco na poslední příčce umístěný práškový Jelen zredukoval fleky pouze ze 32 %,“ prozrazuje výsledky Nováková.

Velmi odolné jsou skvrny od kávy a čaje. „Zajímavostí testu bylo, že prací prostředky na bílé prádlo si s těmito skvrnami poradily o něco lépe než prostředky na praní barevného prádla, které jsme testovali na jaře.“

Výsledky dTestu:

  • Na 1. místě se umístila značka Ariel, v sypké i gelové formě, a sypký prací prostředek Eco Freude. Nejenže dobře pere, ale je prostý i jakékoli chemie.
  • Na posledním místě se umístil sypký Jelen.
  • Z gelových přípravků si dobře vedl Ariel a Persil.

Riziková chemie

Organizaci dTest zajímaly prací prostředky i z hlediska dopadů na životní prostředí. „Bohužel většina testovaných prostředků rizikové chemikálie obsahovala. Existují ale i přípravky, šetrné k životnímu prostředí a vhodné pro alergiky, které žádné chemikálie neobsahují.“

Překvapením testu byl v tomto ohledu znovu Ariel z Německa. Obsahoval totiž druhý největší počet chemikálií, potenciálně rizikových pro zdraví i pokožku. Předběžná opatrnost je tedy namístě.

A jak dopadlo srovnání s vodou? „Ve většině případů si voda poradit nedokázala. Zajímavá ale byla její schopnost zredukovat skvrny od krve. Pomocí spektrofotometrie jsme zjistili, že voda dokáže odstranit až 67,4 % krvavé skvrny. Podobně jako třeba prací gel Lovela Baby, který zredukoval krev o 66 %.“

Spustit audio

Související