Tajemné skleníky poblíž Bílého kříže v Beskydech jsou experimentálními komorami

5. červen 2018
Česko – země neznámá

Bílý kříž v Beskydech je oblíbeným a hojně navštěvovaným turistickým cílem. V jeho těsné blízkosti, hned vedle frekventované stezky, se nachází oplocený pozemek. Na první pohled na něm zaujmou dva velké hranaté skleníky a různé meteorologické měřicí přístroje. Většina turistů zvědavě nakoukne přes plot. Podívat se dovnitř mohou ale jen výjimečně. Při domluvené exkurzi nebo při dnech otevřených dveří.

Každý turista, který míří z Visalají či Grúně na Bílý kříž, se u neprostupného plotu záhadné stanice zastaví. Člověka tam ale zahlédne stěží, jen samé přístroje a hlavně dva obrovské skleníky. Ty jsou jen jednou ze součástí prostoru, na kterém brněnský Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR provádí experimenty a pozorování.

Stanice na Bílém kříži byla jejich prvním terénním pracovištěm v celé České republice. Stojí tady od roku 1986. A její skleníky se odborně nazývají lamelové kultivační sféry. To si každý kolemjdoucí může přečíst na panelu, který je umístěný hned u plotu stanice. A dozví se tam také, co tu vlastně vědci zkoumají.

V posledních desetiletích výrazně stoupá koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. A s tím je spojen i nárůst teploty, nerovnoměrnost rozložení srážek a častější výskyt extrémního počasí. A to všechno může mít výrazný vliv na růst stromů a vývoj ekosystému. V obou sklenících momentálně roste stejný smíšený smrkovo-dubový les. Přičemž do jednoho z nich je cisternou natlakována a udržována vyšší koncentrace oxidu uhličitého. Až les doroste do požadované velikosti, ujmou se své práce vědci. Porovnají jednotlivé stromy a udělají závěry.

Lidé se zde mohou dostat na exkurzi nebo v rámci dnů otevřených dveří

Růst lesa v těchto experimentálních podmínkách je dlouhodobá záležitost. A tak se část výzkumu odbývá v přirozeném lese, který je součástí tohoto pracoviště. Prostor, kam už kolemjdoucí turisté od plotu nedohlédnou, tak připomíná tajemný pohádkový les, kde někdo zapomněl uklidit. Všude jsou přístroje, stromy jsou obaleny fóliemi, do země jsou navrtány díry, k nebi ční kovová věž. Vše slouží k měření a výzkumům základních fyziologických procesů, toků energie a látek a možných vlivů měnícího se prostředí na tyto procesy.

Pokud byste těmto procesům sami rádi porozuměli, či jen tak ze zvědavosti nahlédli dovnitř, musíte si počkat na dny otevřených dveří anebo si ve výzkumné stanici na Bílém kříži v Beskydech domluvit exkurzi. Více informací a kontakt najdete http://www.czechglobe.cz.

Spustit audio