Tajemnou zvonkohru ve Frýdlantu hlídá skřítek Fridolín. Občas místní pozlobí

1. říjen 2015
Česko – země neznámá

Centrum Frýdlantu zdobí překrásná radnice, o které se říká, že je poloviční kopií výstavní radnice v nedalekém Liberci. Z věže té Frýdlantské se ale ozývá libozvučná zvonkohra, se kterou je spojené tajemství. Chcete vědět jaké?

Působivé rozmanité melodie, které zvonkohra vyhrává, zpříjemňují Frýdlantským nejen všední dny. A občas se dokonce stává, že se rozezní i o půlnoci. Za to může údajně zlobivý skřítek Fridolín, pro kterého je radniční věž domovem a který má zvonkohru na starosti.

Frýdlantská zvonkohra má kromě nezbedného skřítka bohatý repertoár. „Hraje po celý den, jednotlivé melodie se mění, od vážné hudby až po dechovku. A v adventní čas hrají pak samé koledy,“ popisuje Libor Štrom z frýdlantské radnice. „Naši návštěvníci se tomu trošku diví, ale na věž chodíme až ve chvíli, kdy dohraje, protože by to bylo o uši,“ doplňuje.

Tajemství zvonkohry ve Frýdlantu byste ale nejspíš sami nerozluštili, protože zvonečky na věži nenajdete. „Zvonkohra je samozřejmě elektronická. Jsou tu reproduktory, které mají dostatečnou sílu, aby byla slyšet po celém Frýdlantu,“ vysvětluje Libor Štrom a se smíchem dodává, že tajemství frýdlantské zvonkohry přestalo být tajemstvím.

Město jako na dlani

I tak má pravidelné koncertování v severočeském Frýdlantu své kouzlo. A pokud do města někdy zavítáte, určitě si ho nenechte ujít.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio