Tajuplná žulová skála Jezdec v lesích u Liberce je opředená pověstmi

21. říjen 2015
Česko – země neznámá

Kromě největší koncentrace rozhleden se Liberecký kraj a zejména Jizerské hory chlubí i řadou zajímavých skalních vyhlídek. Jedna taková se nachází v lesích u Liberce, v Kateřinkách. Říká se jí Jezdec a je jako spousta jiných opředena pověstmi. Cestou k ní potkáte v lese obrovské kameny připomínající menhiry.

Místo, kde v minulosti údajně stávala nejmenší tvrz celého Liberecka, je dnes oblíbeným cílem výletníků. „Jezdec je od vrcholu skály až k úpatí vysoký čtyřicet metrů. V poslední době ho vyhledávají horolezci, kteří nemají rádi hojně navštěvované terény,“ říká znalec zdejšího regionu Marek Řeháček.

Žulová skála s vyhlídkou ukrytá v lesích není místem, kam by denně proudily davy turistů, a proto má své jedinečné kouzlo. „Někdy je poměrně navštěvovaná, protože leží nedaleko Liberce, ale zase tolik lidí sem nechodí. Občas tu může člověk sám prosedět půl dne a nikoho nepotká,“ komentuje Marek Řeháček, který má na Jezdce i osobní vzpomínku.

Rekonstrukce zábradlí a nejsilnější vzpomínky

Na podzim přesně před deseti lety odstartoval společně s dalšími kolegy obnovu vyhlídky – rekonstrukci zábradlí, které hlídá výletníky, aby neskončili v údolní propasti. Na čtyři podzimní dny na Jezdci vzpomíná Marek Řeháček v knize Liberecké zajímavosti.

Žulová skála s vyhlídkou ukrytá v lesích není místem, kam by denně proudily davy turistů

„Studené noci a silný jizerskohorský vítr, který rozpaloval železné tyče do ledové syrovosti. To jsou snad dvě nejsilnější vzpomínky, deroucí se mojí myslí zpátky k opravě vyhlídky na žulové skále Jezdce. Vysoko nad pěnivými vodami Černé Nisy, v divokém údolí kateřinském!“ Práce byly dokončeny a letos slaví skalní vyhlídka s novým doplňkem desáté narozeniny.

K místu se váže hned několik pověstí. Podle Marka Řeháčka je nejslavnější ta o Černém Jírovi, po kterém je pojmenován protější Javorový vrch. „Hrádek svého času obsadili loupeživí rytíři, kteří pánovi z hamrštejnského hradu unesli dceru,“ začíná vyprávět Marek Řeháček. A jak to bylo dál? To si poslechněte v naší reportáži.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio