Tatarská omáčka nemá s Tatary nic společného

Současná tatarská omáčka je kombinací remulády a majonézy, která pochází z 19. století. I když se to nabízí, nemá nic společného s Tatary, kteří obsadili Čínu ve 13. století. Vztahuje se spíš k tatarskému bifteku, ke kterému se podávala později.

První anglický recept na tatarskou omáčku, který obsahoval majonézu, kapary a bylinky vznikl v roce 1845 a dala ho dohromady Eliza Actonová, tedy 41 let po první tištěné zmínce o majonéze.

Od té doby se omáčka podávala hlavně ve francouzské kuchyni ke smaženým rybám. Dnes se v této zemi tatarka míchá z natvrdo uvařených žloutků a někdy i nasekaných bílků.


Jakou barvu má tatarská omáčka?

a) krémově bílou – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) křiklavě oranžovou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální ruční mixér z broušené ocele s digitálním displejem od firmy Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 8. července!