Teplé boží milosti se hodí ke kávě i pivu a zmizí podle Vladimíry Hartelové i na schůzi

Pro 120 let starý recept na boží milosti jsme si zajeli do Litovle na Hané k paní Vladimíře Hartelové. Ta je dokonce ve spolku pro zachování tradic v Haňovicích. Vaří ráda a tenhle recept má po své prastařence.  Jedná se o jednoduchý sladký smažený dezert ze sádlového těsta. Doporučujeme ho ke kávě i pivu.

Boží milosti

Ingredience

500 g hladké mouky

1 vejce

250 ml mléka

6 lžic sádla

olej na smažení

300 g moučkového cukru

1 lžíce skořice

Postup:

Nejprve rozehřejeme 3 lžíce sádla, kterým potom budeme potírat těsto.

Do mísy přesejeme mouku, přidáme celé vejce a 3 lžíce sádla. Nakonec přilijeme mléko (může být studené). Těsto nejprve promícháme lžící, později přijdou na řadu ruce. Když bude těsto řidší, nevadí, tuhosti se dodá při podsypání.

Těsto by mělo mít konzistenci řidšího nakynutého těsta. Po zpracování dá do chladu na cca 20 minut odležet.

Těsto po odležení rozválíme na placku vysokou asi ½ cm. Rozválenou placku bohatě potřeme sádlem. Sádlo způsobí, že těsto potom jakoby lístkuje a loupe se.

Po rozválení a potření sádlem těsto složíme, vždy dvě protilehlé strany k sobě. Takto přeložíme natřikrát.

Těsto znovu rozválíme, potřeme sádlem a zase složíme. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Po každém dalším složení jde těsto o něco hůře rozválet. Může za to sádlo, že těžkne.

Končíme tím, že těsto složíme a necháme opět odpočinout v chladu. Poté znovu rozválíme na ½ cm silnou placku a rádýlkem vykrajujeme pásky o šířce cca 1 cm a překrájíme na délku 5-10 cm.

Rozehřejeme olej a nakrájené obdélníčky z těsta pečeme dozlatova (o něco méně než koblihy). Po usmažení boží milosti necháme na ubrousku okapat a ještě teplé obalíme v cukru se skořicí.

Vladimíra Hartelová

Recept podědila po své prababičce a odhaduje, že je asi 120 let starý. Boží milosti smaží ráda, třeba i na setkání Spolku pro zachování tradic v Haňovicích na Hané nebo na cesty veteránem se svým mužem. Sama sbírá staré věci do kuchyně a hlavně stolní slánky.

Při přípravě receptu nás paní Hartelová pohostila u bohatě prostřeného stolu. Na něm byla masová mísa, zelný salát s mrkví ze zahrádky, vepřové řízky s česnekem, chlebíčky i hanácké tiramisu s domácím meruňkovým džemem. Ani se to nedalo všechno sníst. Bylo to příjemné setkání.

Patrik Rozehnal a paní Vladimíra Hartelová