Teplý malinový dortík s čokoládou podle šéfkuchaře Jiřího Dvořáka

Léto je časem malin, které lze využít i do lahodného jemného dezertu. Stačí nasbírat čerstvé plody a spolu s několika dalšími surovinami si předpřipravit dezert do mrazničky. Až přijde návštěva, stačí ho dodělat během 15 minut. Jak na to předvedl šéfkuchař Jiří Dvořák z Golden fish restaurantu v Plzni.

Teplý malinový dortík s čokoládou

400 g malin
cukr krystal
250 g másla
300 g bílé čokolády
cca 100 g hladké mouky
4 vejce

Postup:

Máslo rozpustíme na mírném plamenu. Po té přidáme bílou čokoládu nalámanou na kousky (nebo čočky) a zahřejeme, aby se rozpustila. Pokud se bojíme takto rozpouštět čokoládu přímo nad plamenem, můžeme k tomu raději použít vodní lázeň. Do hrnce dáme zahřívat vodu a v míse nebo hrnci nad vařící vodou v páře zahříváme máslo s čokoládou. Dáváme si pozor, aby se čokoláda nespálila. Během rozpouštění je dobré používat cukrářskou metlu. Nikam nechvátáme, každé vaření chce klid a čas.

Formička s hmotou

Až se nám spojí máslo s čokoládou, vznikne jakoby řidší puding. Do této směsi pak přisypeme prosátou hladkou mouku a také cukr krystal. Mouka váže tuk a je v těstíčku důležitá. Nakonec do těsta přilijeme prošlehaná vejce, která nám při pečení nadzvednou dortík do výšky. Výsledné těsto musí mít krémovitý charakter.

Čtěte také

Těsto pak vlijeme po okraj do silikonových forem, které jsme předtím vymazaly máslem. Nakonec do nich vložíme asi 2 čerstvé omyté maliny, které se vahou ponoří do těstíčka. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 12 minut. Po vyndání z trouby a rozkrojení dortíku na talíři by měla zůstat asi 1/3 těstíčka tekutá.

Studená vanilková omáčka

250 g husté zakysané smetany
2 kopečky vanilkové zmrzliny
vanilkový cukr

Dezert dozdobíme

Postup:

Zakysanou smetanu smícháme se dvěma kopečky dobré vanilkové zmrzliny, osladíme lžící vanilkového cukru. Vznikne tak studená omáčka, do které budeme vyklápět onen malinový dortík. Lze uchovat v lednici.

Dortík podáváme v hlubokém talíři na omáčce ze zakysané smetany a vanilkové zmrzliny s trochou čerstvých malin jako ozdobou.

Jiří Dvořák

Chtěl být kuchařem už jako malý chlapec. Měl pak štěstí, že se dostal na praxi do vyhlášených pražských hotelů. Prošel si například hotelem Ambassador, Paříž nebo InterContinental. Vařil pro prezidenta Václava Klause, učil se u Václava Jůzy, kuchaře miliardáře Donalda Trumpa.

Dnes se v kuchyni restaurace Golden fish specializuje na naši českou kuchyni, ale nabízí i jídla inspirovaná Japonskem, Asií nebo Středomořím. Tvrdí, že v kuchyni se nemá nikam spěchat a vařit z dobrých surovin.