Termokamery otestují, jak dobře vaše domácnost bojuje s vlhkostí

13. únor 2016

Zima většinou funguje jako kvalitní ukazatel, zdali jsou vaše byty, domy nebo chalupy přizpůsobené na vlhkost. Při intenzivním topení se totiž odhalí místa se zkoncentrovanou vodou, která se postupně mění na plíseň. Jak lze závažné problémy odstranit?

Příčinou silné vlhkosti a následných plísní bývá především nekvalitní izolace nebo takzvaný tepelný most, místo, odkud uniká teplo z interiéru do exteriéru. Při nedostatečném větrání vlhkost nemá kam unikat, při vaření nebo sušení prádla se komplikace ještě znásobují.

Základním krokem, jak situaci vyřešit, je samozřejmě detekování samotných problémových míst. Ideálním nástrojem k odhalování jsou termokamery, které prověří množství vlhkosti na konkrétních místech. Podle naměřených výsledků lze následně zpracovat a doporučit konkrétní řešení. Na měření sice vynaložíte určité výdaje, jsou ale v konečném důsledku mnohem menší než používání špatného zateplovacího materiálu.

Václav Šváb s termokamerou, kterou lze pohodlně držet v jedné ruce
autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.