Termosky nevznikly na čaj. Původně byly na tekutý dusík

Převážet chlazené nebo teplé nápoje, případně jídlo, není dnes žádná velká potíž. Termosky jsou dávno samozřejmou součástí většiny našich domácností. Stojí pár korun a většina z nich nejenže uchrání nápoj v požadované teplotě, ale taky jsou odolné proti poškození. Jenže tomu tak nebylo vždy. Časy, kdy termosky patřily mezi velmi vzácné vybavení domácnosti, nejsou daleko.

S termolahvemi přišel v roce 1892 James Dewar. Nepoužíval je v kuchyni, ale měl je v laboratoři na přechování dusíku. Tam si jich všimnul německý sklář Reinhold Burgerm. Vylepšil je, a nechal patentovat pro přechování jídla a nápojů. V roce 1904 založil společnost Thermos GmbH.

Kdysi drahé vybavení

„Nejstarší termosku tu máme z dvacátých let“, říká Nina Provaan-Smetanová, a ukazuje exponát, který pražské Muzeum gastronomie získalo darem od jedné pamětnice. Babička této dámy prý byla tak velkou milovnicí zmrzliny, že si ji sama vyráběla, a proto neváhala obětovat značné finanční prostředky, za které pořídila jednu z prvních termosek na trhu. Všichni kromě babičky se ale drahou a křehkou termosku báli používat, takže z ní dnes může být krásný, téměř stoletý muzejní exponát.

Karel Čermák ukazuje termosku zhruba ze 40. let 20. století, kterou objevili po tetičce

Současné modely

Dnes se při výběru klade důraz na odolnost a nízkou hmotnost. To vše je možné ukázat na příkladu vrcholného modelu vyrobeného z nerezové oceli: Některé části jako patka i ochranný kroužek jsou odnímatelné, což dále snižuje hmotnost. Díky tomu se s touto termoskou o objemu 0,8l dostanete na hmotnost pouhých 360 gramů. U této vrcholné řady termosek navíc výrobce garantuje, že nápoj uvnitř vydrží teplý po 36 hodin.

Speciální termosky

Termosky se dnes vyrábějí pro děti, turisty, sportovce i dělníky. Každý výrobek se své skupině snaží maximálně přiblížit – některé termosky umí třeba plavat, jiné jsou super odolné, další mají široká hrdla a integrované lžíce nebo pítka, jiné se dají obsluhovat jen jednou rukou.

Super odolná termoska

Izolační vrstva

Levné výrobky jsou plastové, izolační vrstvou u nich je vzduch. O něco dražší, nerezové bývají izolovány pěnou, případně vakuem. A jak to dopadlo s původními termoskami skleněnými? Jsou na okraji zájmu, ovšem stále je koupíte. Využívají je zejména milovníci bylinných čajů.

Vrcholný model s hlubokým vaukeem

Vyměnitelné díly

U kvalitních termosek výrobce garantuje izolační vlastnosti i vodotěsný uzávěr. Řada součástek se dá v případě opotřebení nebo poškození vyměnit, nemusíte termosku vyhazovat celou. Jestliže populární švédský nábytkářský řetězec prodává litrovou nerezovou termosku za necelé 200 Kč, u nejstaršího výrobce termosek si na ni připravte zhruba čtyřnásobek.

autor: pek