Test zvukotěsnosti interiérových dveří: Jsou lepší voštinové, nebo z dřevotřísky? Alfou i omegou je odborná montáž

17. září 2022

Interiérové dveře uvnitř domů a bytů oddělují prostory, některé mohou být i zajímavým interiérovým prvkem a hlavně by měly tlumit hluk z okolních místností a poskytnout nám v místnosti soukromí. Na učení, práci, třeba i vaření nebo sledování televize, poslech rádia a hudby.

Institut zdravého bydlení se rozhodl z nabídky trhu otestovat sedm náhodně vybraných dveří, a to jak voštinových, tak i dřevotřískových. „Dřevotřískové se liší právě svou vahou,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Ve Státní zkušebně byly dveře správně zabudovány a měřeny podle ČSN ISO 10140-2. „Podle normy by měl test probíhat se zabudovaným práhem, ale protože moderní domácnosti používají k vytápění a výměně vzduchu rekuperaci, tudíž práh odpadá (nebo se musí kvůli správné cirkulaci vzduchu udělat do dveří s prahem otvor), rozhodli jsme se pro dva testy každých dveří. S práhem a bez něj.“

Nejhorší dveře bez práhu dosahovaly útlumu 15 dB, nejlepší měly útlum 18 dB. Měření se propsalo i do další zkoušky zvukotěsnosti při namontování práhu. Nejhorší dveře v testu dosahovaly útlumu 17 dB a nejlepší 23 dB. „Tady je ten rozdíl největší. Subjektivně vzato, 3 dB je v hluku hodně velký rozdíl a 5 dB (tedy téměř dvojnásobná hodnota hluku) je rozdíl obrovský.“

Interiérové dveře

„Vyhrály nejtěžší dveře, ale výrobce prozradit nemohu. Norma zná pouze pojem dveře s práhem. V moderních interiérech se ale práhy už nepoužívají. Takže se opět dostáváme do úskalí, na které pravidelně upozorňujeme. To, co chce norma, to, co snese papír a to co je běžný život,“ dodává Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

U montáže se dělá nejvíc chyb

Roli hrají také zárubně. Je zajímavé, že i u těch nejhorších, nejlevnějších a nejlehčích dveří byly zárubně těžší než samotné křídlo dveří. Vše je o materiálu. Klasické nejlevnější voštinové dveře ze supermarketu nebudou při tlumení hluku fungovat. Je lepší si vybrat u renomovaného výrobce, připlatit raději pár stokorun a hlavně dbát na to, aby byly správně zapravené.

„U montáže zárubní se dělá nejvíce chyb. Většinou montážník udělá tři čtyři kopečky montážní pěny, aby zárubně v otvoru držely, a zbytkem zárubní prochází hluk. Pak už je jedno, jak kvalitní dveře máme, protože budeme stále trpět hlukem,“ vysvětluje Tomáš Sysel.

Na statku Vraných jsou dveře otevřené

Alfou i omegou i kvalitních dveří z dřevotřísky je to, že jsou správně zapravené. Postupovat byste měli podle manuálu, který výrobce ke dveřím dodává. Proto je lepší si koupit dveře i s montáží nebo si najít kvalitního montážníka, který svou práci nezfušuje.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio