Textil i letectví v jednom. Jizerskohorské technické muzeum má široký rozptyl expozic

6. červen 2017
Česko – země neznámá

Expozice Jizerskohorského technického muzea se nacházejí v památkově chráněném objektu někdejší textilní továrny firmy Karl Bienert v obci Bílý Potok. Objekt ležel ladem, dokud ho nezakoupil v roce 2002 pan Ilja Šercl se synem Pavlem. V přízemí zřídili motorkářskou dílnu a v dalších patrech muzejní prostory.

Z původního vybavení toho v továrně moc nezbylo. Za obdiv určitě stojí dva původní parní kotle – Ringhoffer z roku 1884 a Breitfeld Daněk z roku 1907, který je stále provozuschopný.

V interiérech strojovny a kotelny najdete expozici energetiky se stabilními motory. A v plánu je opětovná instalace parního stroje firmy Ringhoffer. Čeká ho ale ještě náročná rekonstrukce.

Ve spolupráci s Katedrou textilních technologií při Technické univerzitě v Liberci se v Bílém Potoce zrodila i expozice textilní výroby. Za pozornost stojí třeba žakárový tkalcovský stav z počátku 20. století, který patří mezi nejstarší exponáty. Další zajímavostí je paličkovací stroj na výrobu krajky. Informaci, jak má krajka vypadat, nese v podstatě nekonečný dřevěný pás, jde vlastně o primitivní mechanický procesor. V expozici je i řada textilních strojů, které ještě koncem minulého století byly vidět v dnes již zaniklých textilních továrnách v Libereckém kraji. Obdivuhodná je také výstava šicích strojů Pavlíny Cvrčkové.

V okolí muzea došlo za války k řadě leteckých nehod

Patro věnované letectví se dělí na expozici letecké techniky a letecké archeologie. Leteckou expozici připravuje muzeum ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha. K vidění jsou letecké motory a další technika od roku 1914 po nedávnou minulost. Dalšími vystavenými kousky jsou hvězdicové letecké a proudové motory. Některé kusy jsou provedeny v řezech, takže lze celkem snadno pochopit jejich funkci a sledovat jejich vývoj.

Jizerskohorské technické muzeum

Expozice letecké archeologie mapuje především nehody letounů v Jizerských horách a v Krkonoších, většinou jde o letadla sestřelená či havarovaná během druhé světové války. Připomínají je nalezené části motorů, trupů a osobní věci pilotů. V okolí muzea se podařilo zmapovat šest míst leteckých havárií, což mohou být zajímavé tipy na túry po Jizerských horách.

Spustit audio