Ticho a klid s lesní zvěří. Obora u svatého Linharta je oázou u Karlových Varů

22. září 2015
Česko – země neznámá

Chcete-li najít oddych uprostřed přírody, bude se vám líbit v okolí svatého Linharta na Karlovarsku. Vybudovali tam totiž unikátní systém lávek a rozhleden, který umožňuje pohled na lesní zvěř shora. Největším lákadlem jsou jeleni, daňci a divoká prasata.

Obora u svatého Linharta se rozkládá na ploše téměř sedmdesáti hektarů. Díky dřevěným lávkám se můžete nerušeně projít třeba po půlkilometrové trase šest metrů nad zemí kolem dančího stáda. Nebo z bezpečí vyvýšené lávky pozorovat rochnící se divoká prasata. Úžasní jsou také majestátní jeleni sika Dybowského.

Na zvířata si ale musíte počkat. Obora u svatého Linharta nefunguje jako zoologická zahrada nebo cirkus. Zvířata mohou být nadohled, ale také nemusí. Abyste mohli pozorovat plachou lesní zvěř, musíte být potichu a čekat. A mít trochu štěstí.

Na jeleny si musíte počkat, ale vyplatí se to

Přes dančí oboru můžete dojít po lávce až doprostřed jednoho z lučních rybníků. Tady můžete v klidu a tichu pozorovat pestrý život pod hladinou. Ukáží se vám třeba žáby, kapři a další podvodní živočichové.

I ostatní stezky a cesty na Linhartu, které už vedou po pevné zemi, jsou jako stvořené k procházkám. Najdete tu například zajímavou kapličku svatého Linharta nebo zříceninu románského kostela stejného světce. Kdysi tu bývala obec jménem Obora, která údajně zanikla už v 16. století. A kdo že byl svatý Linhart? Patron všeho domácího zvířectva.

Čtěte také

Dnes je podobizna svatého Linharta i symbolem stejnojmenného přírodního vzdělávacího centra, které společně se zvířaty a okolní přírodou spravují Lázeňské lesy města Karlovy Vary. Novinkou je místní med, můžete ho tu i ochutnat.

Jak se k oboře dostanete

Pokud pojedete autem, je třeba odbočit ze silnice směrem od Karlových Varů na Plzeň na úrovni železniční zastávky Karlovy Vary - Březová. Odbočka na svatý Linhart by měla být v budoucnu dobře značená, zatím musíte trochu hledat. U samotné obory nechybí parkoviště.

Patron domácích zvířat i zdejší obory

Můžete přijet i vlakem a ze zastávky Karlovy Vary – Březová dojít na Svatý Linhart pěšky.

Další možností je dojet městskou hromadnou dopravou autobusem číslo 6 na zastávku Svatošská. Poté se vrátíte asi 130 metrů a zahnete vpravo do ulice K Linhartu. Dojdete na konec ulice, kde se napojíte na Doubskou a Tuhnickou stezku a dojdete až k oboře.

autor: Pavel Halla
Spustit audio