Tkadlena Marie Chvojková z Železné Rudy se učila tkát u profesionálů v Irsku

19. červen 2024

Marie Chvojková je přesvědčená, že techniku tkaní zvládne každý. Ona sama si ji v Irsku osvojovala 2 roky, základy ale budete umět už za 2 dny.

„V Irsku je tkaní častější, není tam nijak výjimečné, že se lidé tomuto řemeslu věnují,“ vypráví tkadlena Marie Chvojková, „měla jsem možnost se učit od studované tkadleny. Technika je stejná jako u nás, liší se příze. Nechávám si ji z Irska posílat, je to příze vyrobená přímo pro ruční tkaní.“ Jak železnorudská tkadlena postupuje při tkaní na stavu? Co všechno dovede utkat? Proč považuje tkaní za kreativní činnost?

Máte rádi tureckou kávu? Vyzkoušejte její přípravu v džezvě a zapojte i případné hosty. Podle kavárníka Zdeňka Gajdoše turecká káva z džezvy nemá konkurenci. A co plzeňský kavárník říká k mléku, patří nebo nepatří do kávy?

Kurkuma snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje záněty kloubů a revmatické bolesti, podporuje tvorbu žluče a trávení. To jsou jen některé z účinků pravidelného užívání oblíbeného koření, které podrobně popisuje fytoterapeutka Monika Šedivcová. Proč kurkumu kombinovat s kajenským pepřem?

V červnu nemusíte pro jedlé květy daleko, bohatou nabídku poskytuje vaše vlastní zahrada. Víte, které květiny můžete ochutnat? Brutnáky, floxy, růže, měsíčky, chrpy, slézy, hvozdíky i denivky, vyjmenovává je autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle jejího receptu si můžete upéct komonicový koláč.

Zveme např. na pochody Karlovarská 50-Karlovarský letní slunovrat a Sušická pavučina, na turistické setkání U pramene Střely a na Vinný a pivní festival v Domažlicích. Všechny tyto akce se uskuteční 22. 6.

V České republice se vyskytuje africký mor prasat. Od prosince 2022 do konce května letošního roku bylo potvrzeno 75 případů tohoto onemocnění u uhynulých nebo ulovených prasat divokých. Z toho letos se jedná zatím o 18 případů. Jak proti šíření afrického moru prasat zasahují myslivci? O tom mluví Petr Brandl, předseda Oblastního mysliveckého spolku Plzeň.

Je nějaký jednoduchý způsob, jak poznat kvalitu medu? Na dotaz posluchače odpovídá Ladislav Toman z Okresní organizace Českého svazu včelařů Klatovy.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio