Tomáš Botló: Nikdy není pozdě na to začít

20. červenec 2023

Zpěvák a muzikant Tomáš Botló v rozhovoru s Renou Horvátovou o tom, v jakém jazyce se mu zpívá nejlépe a co mu v jeho hudební kariéře pomohlo uspět.

Minulý pátek se pod taktovkou organizací ARA ART a Ostravská nota uskutečnil Festival ARA Fest, který se po sedmi letech přesunul z Plzně do Ostravy. Festival nabídl během třídenního programu výstavu velkoformátových portrétových fotografii Romů s názvem FUTUROMA, divadelní monodrama Dajori nebo koncert romských hvězd z Česka i Slovenska. Právě zpěvák a muzikant Tomáš Botló doslova roztančil Náměstí Svatopluka Čecha. Po koncertě jej zpovídala Rena Horvátová. Kdy v jeho kariéře nastal onen pověstný zlom?

„K prvnímu většímu zlomu došlo poté, co jsem účinkoval v televizní show. Potom se mi obrátil život na ruby.”

Zpíváte maďarsky, slovensky i romsky. V jakém jazyce se Vám hudba tvoří nejlépe?

„Ve všech jazycích. Musím podotknout, že Maďaři mají nejhezčí texty. Poetické.”

Jednou věcí je prorazit na hudební scéně, druhouje se na ní udržet. Máte nějaký recept, který vám v tom pomáhá?

„Dobré písničky. A zůstat normální, lidský, s nohama na zemi. Dnes (po koncertě) jsem se s každým fotil - je to moje poslání a zároveň daň. Je potřeba být pokorný, dělat to ze srdce.”

Dnes se hudba prezentuje na sociálních sítích. Myslíte si, že by bylo bez nich těžší prorazit na hudební scéně?

„Určitě ano. Mojí televizí je dnes můj YouTube kanál. Dále sociální sítě Instagram, Facebook, Funpage.”

Kdo vás přivedl k hudbě?

„Kdysi u nás byl otcův bratranec, Baltazar, který dnes už není mezi námi. Byl to zedník, ale uměl hrát. Naučil mě první melodie na klávesách a tím to začalo. Začal jsem hrát na klavír, vystudoval jsem konzervatoř v Bratislavě.”

Přestože jste na konzervatoři vystudoval klavír, častěji vás vidíme s kytarou.

„Abych řekl pravdu, až teď jsem se na ni začal učit. Mám vynikajícího učitele, se kterým mám online hodiny. Pokud mě teď slyší nějaký začínající muzikant, vzkazuji, že nikdy není pozdě se začít učit.”

Patříte mezi umělce, kteří si zakládají na profesionalitě, a to od zvuku až po natočení videoklipu. Na internetu ovšem vídáme kapely, které si s tím hlavu nelámou a přitom mají milionová zhlédnutí.

„Já si nezakládám na číslech. Oni si musí položit otázku, jaký a kdo bude mít honorář. Když už máte vydané nějaké skladby a pohybujete se na trhu nějaký ten rok, je potřeba lidem vracet to, co od nich dostáváte. Tj. kvalitní hudbu, kvalitní videoklip.”

Co vás v nadcházejících týdnech čeká?

„Fanouškové se mohou těšit na Gypsy Style 3, kterou jsme s Drahošem Bangou právě dokončili. A po zveřejnění bude ještě na mém YouTube kanále bonus o tom, jak to celé vzniklo. Určitě je proto na co se těšit a doufám, že se to bude líbit.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související