Topná sezóna je za dveřmi. Kolik letos bude stát?

5. září 2023 09:40

Obce a města v Královéhradeckém kraji si ještě před začátkem topné sezóny zajišťují energie na příští rok. S jakými cenami radnice počítají a které obce dodavatele stále nesehnali.

Obce a města v Královéhradeckém kraji aktuálně řeší nákup elektřiny a plynu na blížící se topnou sezónu i na celý příští rok. Některé radnice už mají energie zajištěné, jiné dodavatele stále hledají. Podrobnosti zjišťovala naše reportérka Natálie Poláková:

Čtěte také

Na začátek zmíním města, která už mají energie na příští rok zajištěné. Z těch větších je to například Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Hronov, Červený Kostelec a Broumov. Nezávislý starosta Broumova Kamil Slezák mi ale potvrdil, že sehnat dodavatele nebylo snadné – podařilo se to až na druhý pokus. Napoprvé se žádný dodavatel nepřihlásil. Některá města dodavatele vysoutěžila, ale nemají zatím zafixované ceny – příkladem toho je Česká skalice.

Která města dodavatele energií stále hledají?

Mezi města, která s nákupem energií vyčkávala, patří třeba Trutnov. Důvody vysvětluje místostarosta města Tomáš Eichler z Pirátů: „Vybíráme dodavatele na energetické burze. Pro příští rok budeme teprve nakupovat, čekali jsme až cena klesne trochu níž, což se stalo. V současné době proto už rozjíždíme nákup."

Například Dvůr Králové má už zajištěný zemní plyn, ale nákup elektřiny stále probíhá. Naopak Náchod má na dodávku elektřiny smlouvu uzavřenou, ale aktuálně poptává cenu plynu. Dodavatele shání také Nové město nad Metují, Nechanice a Vrchlabí. Tato města plánují nákup energií dořešit v průběhu září, případně na přelomu září a října.

Kolik obce v nadcházejícím roce za energie zaplatí?

Část měst přejde od nového roku ze spotových cen na ceny fixované a to se zatím porovnat nedá, protože průměrnou výši spotových cen budou starostové znát až na konci roku. Nicméně co se týče fixovaných cen na rok 2024, tak cena za elektřinu se u vybraných měst v regionu pohybuje od 3 300 – 3 900 korun za MWh. Cena plynu je zhruba 1500 korun za MWh.

Spustit audio