Toulat se Toulavou můžete sami nebo podle návodu. Turistická oblast má pro každého něco

15. prosinec 2023

Turistická oblast Toulava se rozkládá na jihu Středočeského a na severu Jihočeského kraje. Její rozloha je přibližně dva tisíce kilometrů čtverečních a jejím přirozeným centrem je město Tábor. Toulava je plná přírodních krás i zajímavých památek a turistických míst. Člověk se po nich může vydat sám na vlastní pěst, anebo podle námětů, které tvůrci projektu pro turisty připravili. Spoluzakladatel Toulavy Pavel Hejhal nám je přišel představit do pořadu Tady to znám.

Toulava vznikla v roce 2013. A už o tři roky později se stala certifikovanou turistickou oblastí. „Aby se jí mohla stát, musela splňovat všechna kritéria Centrály cestovního ruchu. Je to sice poměrně náročné, ale je to proto, abychom věděli, co ten turista u nás dělá, jak se chová a co my mu pak dokážeme nabídnout. Protože chceme, aby se u nás toulal. Aby nepřijel jenom na jeden den, ale i na delší dobu a objevil celou tu krásu Toulavy,“ říká Pavel Hejhal.

Pro zájemce mají připravené i různé tematicky zaměřené návrhy. „Jedná se třeba o balíčky pro rodiny s dětmi, o gastrozážitky, máme tipy pro aktivní turisty, je tam poutní stezka Toulavou, ale třeba i tematické balíčky na Vánoce nebo Velikonoce, aby si lidé mohli vybrat a měli už rovnou naservírované zážitky a nemuseli o nich přemýšlet, ale jenom je prožívat,“ vysvětluje spoluzakladatel Toulavy.

Když byste s touláním Toulavou chtěli začít ve Středočeském kraji, můžete se vydat třeba na romantickou rozhlednu nedaleko Osečan. „Má i romantické jméno. Drahoušek. A nabízí krásný výhled na město Sedlčany i na celé Sedlčansko. A má i bonus navíc. Deset korun ze vstupného jde na hospic Křídla v Sedlčanech. Takže si můžete dopřát vyhlídku s přidanou hodnotou,“ usmívá se Pavel Hejhal.

Další krásné výhledy skýtá rozhledna Milada, která vyrostla v roce 2015 nedaleko Orlické přehrady. Je z ní vidět i slavná Solenická podkova, nádherný meandr řeky Vltavy, známý i z televizních reklam. Na tu se navíc můžete podívat i z druhé strany, kde se nachází přírodní vyhlídka Altán.

Oceněná Stezka údolím Lužnice

V Toulavě najdete ale i řadu zajímavých památek. Ve středních Čechách třeba zříceninu hradu Vrškamýk. „Tyčí se nad městem Kamýk nad Vltavou. Zbylo z něj sice už jen torzo, ale krásné. A město ho využívá na různé oslavy a podobné akce. Takže ten hrad stále žije,“ dodává Pavel Hejhal. Neméně působivá je pak další zřícenina, tentokrát starého větrného mlýna v obci Příčovy. „Je to torzo větrného mlýna holandského typu, který má průměr třináct a půl metru. A je díky tomu největším svého druhu v Evropě.“

Pavel Hejhal

A když se Toulavou vydáte dál, do jižních Čech, můžete obdivovat další skvosty. Třeba rozhlednu Hýlačku ve vesnici Větrovy nedaleko Tábora, která vypadá jako loď plující nad okolními lesy a shlíží na celé Táborsko. Anebo unikátní Stádlecký řetězový most. „Původně stál na Orlíku, kde překlenoval Vltavu. Ale jak se napouštěla přehrada, musel jít stranou. Byl převezen do Stádlece a tam znovu postaven přes řeku Lužnici,“ říká spoluzakladatel Toulavy.

Velkou část jihočeské Toulavy pak můžete poznat, když se vydáte Stezkou údolím Lužnice. Vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů a jako první česká pěší trasa získala prestižní evropskou certifikaci Leading Quality Trails Best of Europe, čímž se zařadila mezi nejlepší turistické trasy Evropy. Vede údolím řeky Lužnice, kolem starých rozpadlých mlýnů, ale také podél skal a hlubokými lesy.

Jaká další pozoruhodná místa Toulava nabízí, kde o ní najdete všechny potřebné informace a co je zážitková karta Toulavka, to se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio