Tousty se sýrem a pórkem

Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě. Ovšem na první toustovač si lidstvo muselo přeci jen nějaký ten pátek počkat. Ten se totiž na trhu poprvé objevil až v samém závěru 19. století.

Máme pro vás recept na tousty se sýrem a pórkem doplněné salátem.

Co potřebujete?

na tousty:

  • 4-6 plátků toustového chleba (nejlépe celozrnného)
  • 100 g dobrého polotvrdého sýru, nastrouhaného (výborný je čedar)
  • 50 g másla
  • 2 malé pórky
  • sůl a pepř

na salát:

  • 2 mrkve nastrouhané na proužky
  • 1 červené jablko, zbavené jadřince a nakrájené na půlměsíčkové plátky
  • 1 menší červená řepa nastrouhaná nahrubo
  • 2-3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíci javorového sirupu nebo tekutého medu
  • 1 lžíci jablečného octa nebo citrónové šťávy

Postup:

  1. Na pánvi na polovině másla podusíme osolený a opepřený pórek podlitý jeden a půl lžící vody do měkka.
  2. Když se nám pórek dusí, připravíme salát.
  3. V míse promícháme ocet, sirup a hořčici.
  4. Osolíme, opepříme a přidáme mrkev a jablko.
  5. Vše promícháme a nakonec zasypeme červenou řepou, ale už nepromícháváme.
  6. Nyní přimícháme do odstaveného pórku sýr.
  7. Následně rozpálíme velkou pánev (suchou).
  8. Všechny tousty namažeme z jedné strany zbylým máslem a na druhou stranu dáme směs s pórkem.
  9. Tedy jen na polovinu počtu připravených toustových chlebů.
  10. Zbylými tousty namazané směsí přiklopíme tak, aby část namazaná máslem byla nahoře.
  11. Následně opékáme na rozpálené pánvi z obou stran tak, aby se sýr zatavil.
  12. Tousty u sebe přidržujeme obracečkami. Nebo zkrátka na opečení toustů použijeme toustovač.
  13. Jakmile jsou tousty připravené, znovu zamícháme salát, tentokrát ho ale promícháme už i s červenou řepou.

Související

  • Mandlová cibulačka

    Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.

  • Francouzský toast

    Ač má dnešní recept dopoledního Apetýtu název francouzský toast, historie říká, že jeho novodobá verze pochází z Ameriky.

  • Gyros z tempehu

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.