Tradiční pietní akt a scénická vzpomínka na oběti romského holokaustu proběhne letos poprvé na náměstí Jiřího z Poděbrad

19. červenec 2023

Ve středu 2. srpna, při příležitosti Dne romského holokaustu, proběhne již tradiční komponovaný vzpomínkový večer spojený se scénickým vyprávěním, romskou hudbou a pietním aktem, tedy předčítáním jmen obětí osobnostmi veřejného života. Na rozdíl od pěti předchozích ročníků, které se konaly na pražském Náměstí Míru, se letošní Leperiben uskuteční na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 3.

„Tímto dnem si připomínáme přehlíženou část českých a slovenských, ale především romských dějin. V takzvaném Cikánském táboře v Osvětimi bylo 2. srpna 1944 zavražděno téměř 3 000 Romů. Během druhé světové války zlikvidovali nacisté více než 500 tisíc Romů, zmizela tehdy prakticky celá populace českých Romů. O této hrůzné tragédii spáchané na našem národě, kterou v romštině označujeme slovem Samurdaripen, se desítky let po skončení války z různých důvodů mlčelo. Proto se pro ni vžilo označení „zapomenutý holokaust“. Přitom je to právě toto historie, kterou především je nutné si připomínat. Jedině tak totiž můžeme chovat naději, že se nic podobného už nabude opakovat,“ říká režisér vzpomínkového večera a ředitel sdružení ARA ART David Tišer a dodává: „Mám velkou radost z účasti městské části Praha 3, která je nejen donorem, ale také spolupořadatelem akce. Oceňuji, že vnímá důležitost připomínání této smutné části dějin našich národů a neváhá ho aktivně podpořit.“

Komponovaný večer bude probíhat pod širým nebem na prostranství před chrámem Nejsvětějšího srdce Páně od 19 hodin. Úvod bude patřit scénickému vyprávění příběhů pamětníků, kterého se ujmou Pavlína Matiová a Michal Žolták z Divadelní skupiny Ara Art. O živý hudební doprovod se postará kapela Josefa Šenkiho spolu se zpěvačkami Natálii Kuchárovou, Sáru Marcinovou, Petrou Gelbart (USA), Marií Olahovou a pěveckým sborem Romano Balvaj. Na závěr programu proběhne čtení jmen obětí romského holokaustu z takzvané Knihy mrtvých, jehož se zúčastní romské i ne-romské osobnosti veřejného života.

Komponovaný vzpomínkový večer Leperiben - My nezapomínáme je součástí projektu „Podpora romské menšiny na území městské části Praha 3“ financovaného z Norských fondů v letech 2021 - 2024.

zdroj: Ara Art
Spustit audio