Tradiční slovácké Vánoce obnovuje výstava v Napajedlích

28. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Moderní vánoční výzdoba pracuje se spoustou blikajících světel, bez nich se ale naši předci museli obejít. Čím si tedy domy zkrášlovali? Odpovědi naleznete v Napajedlích na Zlínsku, kde se výstavní sál proměnil v jizbu, kuchyň a hospodářskou část z období Vánoc první poloviny 20. století.

Autorkou výtvarného řešení vánoční expozice je Renáta Vránová. Řadu exponátů věnovali do expozice napajedelští občané, další pocházejí coby zápůjčky od přátel muzea. Součástí výstavy je i projekce fotografií Napajedel se zimní tématikou. A připraven je i koutek, kde si každý příchozí může zapsat svou vzpomínku na slavení Vánoc.

Jeden z nezajímavějších exponátů výstavy jsou pánská zimní sluchátka z meziválečného období, která měla chránit uši majitele proti zimě. Nosila se pod kloboukem. Zajímavý je také miniaturní kožený kalendář, vyrobený v Napajedelských papírnách.

V kuchyni uvidí návštěvníci přípravu cukroví. Muzeum má totiž ve svých sbírkách celou sadu původních vykrajovátek. V obývacím pokoji stojí tradičně nazdobený vánoční stromeček, pod kterým jsou dobové hračky z minulého století. Výstava Tradiční Vánoce na Slovácku potrvá v muzeu v Napajedlích na Zlínsku do 10. ledna.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio