Trhací česnekový chléb
Jak vaří manželé? To nás zajímá v prázdninovém čase v pondělních apetýtových receptech. Konkrétně opět míříme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových do Uherčic.
Na trhací bylinkovo-česnekový chléb potřebujeme:
- 180 g vody
- 20 g rostlinného oleje
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky cukru
- 30 g žitné chlebové mouky
- 60 g pšeničné chlebové mouky
- 210 g hladké mouky
- 10-12 g droždí
Náplň:
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- směs čerstvých bylinek (oregáno, rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka)
- 50-100 g strouhaného parmazánu
Postup:
- Zpracujeme těsto.
- Z mléka, cukru, droždí připravíme kvásek.
- Poté přidáme do sypkých surovin a vymícháme.
- Na pomoučeném vále vyválíme obdelník asi 50 krát 30 centimetrů.
- Do rozehřátého másla dáme rozetřený česnek, osolíme.
- Směsí potřeme těsto, posypeme bylinkami a nastrouhaným sýrem.
- Plát rozdělíme podélně na 6 kusů, dáme je na sebe a opět rozdělíme na 6 kusů.
- Ty vyskládáme vedle sebe do formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem.
- Potřeme zbytkem másla a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
- Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.