Trolejbusové muzeum ve Strašicích představuje dopravní vysloužilce

26. leden 2016
Česko – země neznámá

Na okraji nově vzniklé chráněné krajinné oblasti Brdy u obce Strašice na Rokycansku můžete navštívit jedno opravdu hodně netradiční muzeum. V areálu bývalých vojenských kasáren našly zázemí historické trolejbusy a autobusy. Vysloužilci městské hromadné dopravy by jinak skončili ve šrotu.

Exponáty v muzeu dopravy ve Strašicích jsou většinou stroje plzeňských dopravních podniků. Nejstarší kousek pochází ale z města, které je nejmenším městem v republice s trolejbusovou dopravou. Jde o jeden ze tří původních trolejbusů, které zahajovaly provoz v Mariánských Lázních už v roce 1952.

Mimochodem, letos je to přesně 80 let, kdy trolejbusy poprvé vyjely do ulic v Praze. Psal se rok 1936. Zatímco v našem hlavním městě byste na trolejbusovou linku čekali marně, v Mariánských Lázních jezdí trolejbusy dodnes.

Záchrana vysloužilých strojů je o nadšených lidech

Škoda Bus Klub je spolek lidí, jejichž koníčkem je historie hromadné dopravy, hlavně autobusové a trolejbusové. Založili ho příznivci veřejné dopravy, vlastníci historických vozidel a také ti, kteří projevili zájem o tato vozidla pečovat a uchovat je tím pro další generace. Muzeum ve Strašicích je v provozu od roku 2009.

Muzeum dopravy u CHKO Brdy je plné unikátů

Ve svém volnu se členové klubu věnují nutné a časté údržbě a renovaci vozidel, ale také organizování zvláštních jízd nebo provozování dokumentační činnosti z oboru provozu a historie veřejné hromadné dopravy.

A ještě jedno datum. Letos je to právě 75 let od zahájení provozu trolejbusů v Plzni. Při oslavách tak budou v Plzni k vidění při zvláštních jízdách exponáty, o které s láskou a obětavostí pečuje Škoda Bus Klub ve Strašicích.

Muzeum je zatím přístupné pouze jeden víkend v měsíci a v předem vyhlášených termínech od dubna do října mezi desátou až sedmnáctou hodinou. Budovu čeká totiž rekonstrukce.

Pokud si budete třeba na jaře plánovat trasu do nově vzniklé Chráněné krajinné oblasti Brdy právě ze Strašic na Rokycansku, naskytne se vám kdykoli, i mimo otevírací časy muzea, opravdu hodně netradiční pohled na trolejové vedení, tramvaj a trolejbusy, které bývají vidět před budovou muzea, spolu s panoramatem brdských kopců.

autor: Pavel Halla
Spustit audio