U Bohumína najdete Kališovo jezero. Za čistou vodou k němu jezdí potápěči i nudisti

14. září 2015
Česko – země neznámá

Kališovo jezero je přírodní vodní nádrž, která se nachází v Moravskoslezském kraji přímo na česko-polské hranici. Jde o bývalou štěrkovnu, což zajišťuje krásně čistou vodu i v nejparnějších létech. Osvěžení na vás čeká mezi městskými částmi Starý Bohumín a Bohumín-Šunychl.

Vše začalo nálezem. Ve 20. letech minulého století objevil sedlák Karel Kališ pod pastvinami pro krávy štěrk. Začal ho tedy těžit a rozvážet vlastním povozem v okolí Bohumína tam, kde byl zrovna potřeba.

Jenomže v místě, kde vykopal hlubokou díru, začala prosakovat voda z nedaleké řeky Odry. Časem tam postupně vzniklo 45 metrů hluboké jezero, kterému místní říkají Kališok.

Kališovo jezero láká i rybáře

Některé zdroje uvádějí, že Kališok je název dvou rybníků nacházejících se v Bohumíně. Označují se jako Kališok I a Kališok II. Přímo vedle nich se rozkládají další rybníky - Prostřední rybník, Nový rybník, Dub a Špice. Za železniční tratí se nalézá ještě rybník Kout. Břehy vodních ploch jsou domovem mnoha ptáků, například kvakoše nočního.

U zadní části Kališova jezera, ve směru od Kopytova, je malá pláž, kde je minigolf a hospůdka. Jezero je ale jinak přístupné ze všech stran. Své místečko si tam našli nejen rybáři a potápěči, ale také nudisti.

autor: Artur Kubica
Spustit audio