U Čižic na jihu Plzeňska se tyčí buližníkové skalky. Mají roztodivné tvary i názvy

16. březen 2017
Česko – země neznámá

Na jihu Plzeňska nedaleko obce Čižice je zajímavé pohoří, kde se to jen hemží zvířecími a dalšími zvláštními názvy. Například Jelení vrch a pod ním Kozí kámen. Také je tu místo zvané Pod smutným koutem. Skalky různých tvarů z neobyčejně tvrdé buližníkové horniny zřejmě dostaly v minulosti jména podle fantazie lidí.

Nejvyšší bod několika rozesetých kopců se nachází ve výšce 522 metrů nad mořem a nese název Jelení vrch. Kromě nivelační značky na něm ovšem nic zajímavého k vidění není. Všechny skály se rozpadly dávno před příchodem člověka. Drť buližníků se proto v minulosti využívala například k vyspravení silnic.

Nebýt vzrostlých stromů, byl by odsud krásný výhled. Mimo jiné i na nedaleký další vrchol jménem Vysoká. Je sice o několik metrů nižší než Jelení vrch, ale z turistického hlediska je mnohem poutavější. Zachovalo se na něm skalní městečko se špičatými, několik metrů vysokými věžemi. Není divu, že tuto lokalitu rádi vyhledávají začínající horolezci. Dokládá to několik tras a skob umístěných ve skalách.

Skalky mají různé tvary až patvary. Jedna například připomíná hlavu indiána, dokonce i s pérem. Buližníkové skály už dnes z části pokrývají mechy, které společně s černou horninou vytvářejí skutečně romantické místo.

Z Pod Smutného koutu až na Kozí kámen

Od Vysoké se se můžete vypravit dál do hlubokého údolí, kde je kousek od dřevěné odpočívky další místo s neobvyklým jménem - Pod Smutným koutem. Prý se mu tak říká proto, že tu kdysi byl hustý les, který bránil průniku světla. Podmáčená cesta se musela vyztužovat dřevem. Temné místo už to ale dnes není, světlo proniká i sem.

Kozí kámen nese i písmeno K

Do kopce směrem ke Kozímu kameni mine turista pár velkých buků. Kozí kámen, opět z buližníku, je také velmi zajímavým místem k prozkoumání. Obklopují ho borovice a duby a celková atmosféra místa je úžasná. Kde se vzal název Kozí kámen, netuší ani místní průvodci a kronikáři. Celé oblasti se totiž podle nich správně říká Tři skalky, v mapách je ale pod tímto názvem nenajdete.

Možná do skalek rád chodíval nějaký hajný se svojí patřičně vyvinutou adjunktkou a pojmenování skalek bylo díky ní na světě. Anebo si svoji verzi vymyslíte sami, až si do buližníkového pohoří na jihu Plzeňska uděláte výšlap. Od mostu přes řeku Úhlavu je to sem z Čižic asi kilometr.

autor: Pavel Halla
Spustit audio