U dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku by měly vyrůst větrné elektrárny. Soukromý investor představuje plány v okolních obcí

12. březen 2024 07:35

Zhruba deset větrných elektráren by mohlo do pěti let stát podél dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku. Soukromý investor už o stavbě Větrného parku Haná jedná se zástupci obcí v okolí. Za spolupráci jim slibuje miliony korun do obecních rozpočtů. Na svou stranu se snaží získat při veřejných prezentacích i obyvatele vesnic.

„Větrný pak bude do deseti strojů,“ Nastínil plány jihlavské společnosti Jipocar jednatel jedné z jejích divizí Kamil Vondráček. Firma plánuje investovat do stavby větrných elektráren podél dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku.

Podle Vondráčka si místo vybrali ze tří důvodů. „Fouká tady, je tady infrastruktura, dá se sem ten stroj dovézt a je tu také rozvodna hladině 110 kV,“ uvádí Vondráček.

Do dvou měsíců bychom chtěli všechny obce seznámit s projektem.
Kamil Vondráček, jednatel jedné z divizí společnosti Jipocar

Zástupci firmy už několik měsíců jednají se starosty šesti dotčených obcí, mezi které patří Pavlovice u Kojetína, Vitčice, Mořice, Vrchoslavice, Stříbrnice a Křenovice. Projekt se teď snaží představit i místním obyvatelům. „Do dvou měsíců bychom chtěli všechny obce seznámit s projektem,“ informuje Vondráček.

Na začátku března zavítali do Mořic. Obyvatele zajímala řada věcí. Ptali se například na provoz elektráren, jejich hlučnost a zajištění servisu, ale i způsob, jakým o projektu obce rozhodnou. A lidé se zajímali i o to, jestli obci stavba větrných elektráren přinese nějaké benefity.

Soukromý investor už o stavbě Větrného parku Haná představoval projekt v Mořicích

Podle nezávislého starosty Mořic Tomáše Pavelky obce jednají s firmou o příspěvku do svých kas. „Bavíme se o nějakých zhruba dvou milionech na jednu obec do ročního rozpočtu jako příspěvek na investice, na pořádání akcí, ale samozřejmě třeba i na zajištění nějakých dalších služeb pro občany,“ popisuje Pavelka.

Rozhodnout o tom, jestli větrný park na svých katastrech chtějí, by podle něj mohly dotčené obce do léta. Investor počítá s tím, že elektrárny by v optimálním případě mohl podél dálnice D1 postavit do pěti let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio