U horských silnic se objevují zábrany pro obojživelníky. Díky teplému počasí o něco dříve než loni

12. březen 2024 08:00

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku začínají podél horských silnic instalovat zábrany pro obojživelníky. Ti se díky teplému počasí probudili zhruba tři týdny dříve než v předchozí sezóně. Tyto plachty se objevují na místech, kde je výskyt obojživelníků nejčastější a hrozí jim nebezpečí od rychlých aut. 

Jde na například o vrchlabský obchvat, úsek u lánovského letiště nebo Čisté v Podkrkonoší. „Nakládáme tyčky, které se budou zatloukat do země. A do nich budeme postupně navlékat pásku,“ říká pracovník Správy KRNAP Tomáš John. Teď ještě přibalíme spojovací materiál. „Potřebujeme drátky, kterými to budeme přichytávat. Srdcovky a lopaty.

Čtěte také

Pracovníci parku už dorazili na silniční obchvat Vrchlabí. Nejdříve je zapotřebí pomocí lopaty vytvořit velké díry do země. „Využijeme díry, které tu už máme z předchozích let. Musíme je vyčistit, protože je tam napadané listí a posypový materiál.

Díry jsou už tedy připraveny. Teď se musí do země natlouct dřevěné kolíky. „To je taková vzpěra nebo držák plachet, které zabraňují tomu, aby obojživelníci vnikali na silnici, vysvětluje vedoucí Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata ve Vrchlabí Ondřejka Bachtíková.

U horských silnic se objevují zábrany pro obojživelníky. Díky teplému počasí o něco dříve než loni

„Tady je velký prostor, kde mají obojživelníci možnost přezimovat. A protože se vrací stále na stejné místo rozmnožovacího procesu, tak putují každý rok zase přes silnici.

Čtěte také

Plachty jsou už v tuto chvíli natažené. Už je zbývá jen přichytit jednotlivými drátky, aby byly pořádně vypnuté. A potom se do jednotlivých děr umístí kbelíky. „Ty se dají do země tak, aby byly jejich hrana byla stejně vysoko s povrchem země. Na kbelících jsou víčka, kde je menší otvor a to víčko tvoří zábranu, aby žáby nevyskočily opět z kbelíku, vysvětluje Ondřejka Bachtíková.

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku teď budou místa se zábranami pravidelně objíždět, obojživelníky z kbelíků vyndávat a přenášet je k vodě.

Spustit audio

Související