U jihočeských Malovic stál vodní hrad. Jeho kameny jsou dnes v domech i hrázi rybníka

6. listopad 2017
Česko – země neznámá

Jižní Čechy jsou vyhlášené svými rybníky, ale to není jejich jediná doména. O kraji směrem od Vodňan ke Lhenicím se dá říci, že jsou to takové sady jižních Čech. Na obrovských plochách sadaři pěstují jablka, hrušky, švestky, rybíz nebo jahody. A mají tam také rybníky. V Malovičkách, které jsou součástí obce Malovice na Prachaticku, stával navíc kdysi vodní hrad.

Jak je ta čeština krásná, procházíme se v malé obci jménem Malovičky, se starostou větší obce jménem Malovice a tady všude to kdysi patřilo Malovcům. A rozhodně to nebylo malé.

Pokud byste místo, kde stávala tvrz rodu Malovců, chtěli dnes objevit, našli byste jen jedno ze zastavení cyklotrasy s názvem Historická krajina Netolicka, obestavěné obytnými domy. Ovšem v sousedních zahradách jsou dodnes patrné náznaky valů. Koneckonců místu se říká Na Valech.

Nikdo už dnes neví, jak tvrz vypadala. Nedochoval se totiž žádný podrobnější popis ani plán. Ví se jenom, že měla dvě věže, palác s velikou síní, maštale, most a barbakán, což byla předsunutá část hradeb.

Dnes se na místě bývalé tvrze nachází rybník. „Toto je Horní malovický rybník," ukazuje na vodní plochu starosta Malovic Václav Pasák a dodává: „Má čtyřicetihektarovou rozlohu a na začátku 14. století tu stával vodní hrad Malovců. To byl významný rod, z jehož jedné větve pocházel první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.“

Všechny tyto svahy jsou na podzim hrou barev listí

První zmínka o Malovicích pochází z roku 1313, kdy tam žil Bohuslav z Malovic. Nejznámější z rodu byli Malovcové z Pacova, Malovcové z Malovic a Malovcové z Libějovic. Rodový znak tvoří polovina koně v červeném poli a korunovaná přilba. Už tady je patrná spřízněnost s pozdějšími Pány z Pardubic, kde mají dodnes také ve znaku polovinu hřebce.

Spustit audio