U kaple nedaleko Ostružna bývaly lázně. Dnes je zázračný pramen zarostlý kopřivami

14. listopad 2017
Česko – země neznámá

U Ostružna na Jičínsku stávaly kdysi u kaple Nejsvětější Trojice lázně. Nabízely čistý vzduch uprostřed lesa a údajně i zázračné léčebné účinky lesního pramene. K duševní očistě pak sloužila skromná kaple a také přítomnost poustevníka, který o zadumaný areál pečoval. Dnes je toto místo součástí rozsáhlého turistického území Mariánská zahrada.

Dnes bychom tam objevili už jen chátrající trojbokou kapli, pískovcové kameny, torzo barokní sochy a dobře ukrytý zázračný pramínek u studánky zarostlé kopřivami. Kaple Nejsvětější Trojice za Ostružnem je známá jako součást tzv. Šlikovské barokní komponované krajiny, ale na rozdíl od ostatních kaplí šlikovské kompozice nestojí na výrazném kopci. Najdeme ji na velmi nenápadném místě, nad příkrým svahem potoka Velký Porák. Toto její umístnění nejspíš souvisí se zmíněným zázračným pramenem.

„Kaple má trojúhelníkový půdorys. Motiv trojúhelníku se přitom opakuje i v dalších architektonických prvcích: v trojdílné kopuli, oknech nebo na lucerně na vrcholu kaple. Trojúhelníkové výřezy má i trojice krásných kovaných barokních dveří. A pro zvýraznění krajinného prvku jsou na třech nárožích zasazené tři mohutné, prastaré modříny,“ přibližuje folklorista Pavel Kracík symboliku církevní památky.

Uvádí se, že kaple byla zbudována někdy kolem roku 1720. Ve skutečnosti se u ní už v roce 1713 sloužily bohoslužby. „Návrh stavby se původně připisuje Janu Blažejovi Santinimu, ale my dnes víme, že jejím autorem je buď Jan Baptista Mathey, nebo podle jeho vzoru mohl kapli navrhnout šlikovský architekt Filip Spannbrucker.

Očistný park u Ostružna býval kultovním místem

Motiv trojúhelníka  se  opakuje i na dalších architektonických prvcích. Najdeme je i  na barokních kovaných  dveřích

Rozpadlá pískovcová klenba u zázračného pramene pod kaplí je dnes utopená v kopřivách a náletových dřevinách. Vyvěrající voda ale stále chutná skvěle, i když není kam položit plechový hrnek pro žíznivé. Studánková oáza s pramenem, který se kdysi stal základem malých přírodních lázní, je trochu utajená a najde ji jen pozorný návštěvník. Orientačním bodem pro něj může být jak kaple, tak i zdroj pitné vody s betonovými skružemi obehnanými plotem.

Podle místních léčila voda z pramene hlavně nemoci očí. „Kdo měl například po žních zanícené oči, tak si je u pramene omýval. V lázeňském období tady byly dvě kamenné vany,“ dodává Pavel Kracík s tím, že u barokní kaple zároveň fungovala eremitáž, tedy poustevna, ve které nejspíš žil člen františkánské žebravé řehole.

Blízko kaple stojí torzo barokní sochy. Podle původní koncepce mělo být nejspíš součástí místa i několik kamenných barokních soch s náboženskou tématikou. Koncept areálu ale nebyl nikdy dokončen. „Když sem přijdete, tak si uděláte velmi jasnou představu o tom, nakolik je nám člověk z doby baroka vzdálený. Dnes už k tomuto místu nemáme úctu, natož pak posvátnou bázeň,“ říká jičínský folklorista a ukazuje na zákoutí se zdrojem pitné vody, které je dnes určitě užitečné, ale zároveň ubírá půvab místu, které mělo očistnou a duchovní hodnotu.

Ke kapli Nejsvětější Trojice se nejlépe dostanete z centra obce Ostružno úzkou silničkou směrem k dříve známému rekreačnímu středisku Sklář. Cesta vás pak zavede k lesnímu rozcestí, u kterého kaple stojí, opodál je pak i „zázračný“ pramen u někdejší křišťálové studánky.

autor: VaW
Spustit audio