U Koryčan můžete navštívit hrad Cimburk. Práce dobrovolníků změnila ruiny v romantickou zříceninu

7. březen 2022

Hrad Nový Cimburk byl postaven ve stylu francouzské gotiky. Založil ho Bernard z Cimburka. Stavba vznikala v letech 1327 až 1333, kdy Bernard získal výměnou za Starý Cimburk u Trnávky od Jindřicha mladšího z Lipé území nad horním stupavským povodím. Zamiloval se totiž do paní zdejšího panství. Hrad později prošel několika přestavbami, nejprve v renesančním a poté v ranně barokním slohu.

Cimburk postupně měnil majitele, jedním z nich byl i Jan Jindřich Lucemburský, starší bratr Karla IV. Ten zde vybudoval arkýřovou kapli, protože v té době byli všichni páni hluboce věřící.

V historii byl hrad Cimburk obléhaný a dobytý několikrát. Byl poničen během husitských válek, dobyl ho i Matyáš Korvín. Odolal ale vpádu Švédů při druhém obléhání Brna. Švédi pak vyplenili celé okolí a odtáhli.

Po každém obléhání nebo dobytí hradu se zdokonalovaly obranné prvky. Až poslední barokní přestavba byla provedena výhradně pro potřeby panstva. Opuštěný byl v roce 1720 a od té doby začal chátrat. Od roku 1994 se skupina dobrovolníků s názvem Polypeje věnuje jeho obnově.

Na první nádvoří je přístupná také polygonální bašta s archeologickými nálezy

Z brány je možné jít na první nádvoří. Cesta vede kolem bylinkové zahrádky s popiskami bylin. Hned vedle je kovářská expozice. Ta je zároveň plně funkční. Když je potřeba na hradě něco opravit, jsou někteří členové spolku Polypeje zdatní kováři a dílnu hojně využívají.

Když dobrovolníci s opravou hradu začali, našli ho celý zarostlý lesem. V prvních letech tak práce spočívaly především v čištění od keřů, kácení stromů a odkopávání hlíny. Bylo také nutné vybudovat příjezdovou cestu k hradu, která slouží dodnes.

Nová chata pro dobrovolníky a členy spolku Polypeje

Palác, Stupavské nádvoří, nová chata pro dobrovolníky s kuchyní a skladem nářadí a zastřešená severovýchodní bašta, která slouží správci hradu, členům spolku Polypeje a dobrovolníkům. Takové jsou výsledky práce místních dobrovolníků a členů spolku. V plánu mají ještě zastřešené pódium na nádvoří pro pořádání kulturních akcí.

Z hradní vyhlídky je vidět pohoří Chřiby, například jeho skalní útvary Kozel nebo Kazatelna. Obě místa jsou v blízkosti hradu, proto jsou hojně navštěvované turisty. Asi šest kilometrů od hradu se pak tyčí hora svatého Klimenta, na jejímž vrcholu stojí kostelík. Původně šlo o jedno z nejlépe opevněných hradišť, které se ve Chřibech nacházely.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio