U Kronfelzova měla stát obří dělostřelecká tvrz. Dnes tam lišky dávají dobrou noc

25. květen 2017
Česko – země neznámá

Kronfelzov je malá vesnička. Patří k rovněž nevelké obci Šléglov a jde o jedno z nejzapadlejších míst na Šumpersku. Nevede do ní ani pořádná silnice a samotnou osadu tvoří jen pár domů, zvonička a několik křížků. Přesto má na pomezí Jeseníků a Rychlebských hor neopakovatelný půvab.

Kronfelzov byl vždy malou osadou. Založili ho na kolštejnském panství v roce 1795. Původně se obci říkalo Hüttendörfel. Název byl považován za hanlivý, v překladu to mohlo být něco jako Boudov, a tak se hledalo nové jméno. Podle tehdejšího faráře, rytíře von Kronthal, dostala osada postavená na pozemcích zrušeného vrchnostenského dvora jméno Krofelzov.

V dobách největší slávy zde stávalo 10 domů, v nichž bydlelo 52 obyvatel. Byla to vždy obec horalů, dřevařů a také horníků z nedalekých grafitových dolů. Zdejší obyvatelé byli bez výjimky německé národnosti. V roce 1886 tu odbočka šléglovské školy zahájila vyučování pro místní děti.

Ve 30. letech 20. století vládl kolem osady čilý stavební ruch. Budovalo se pohraniční opevnění, které mělo chránit přístup do vnitrozemí přes Rychlebské hory. Přímo na Holém vrchu východně od obce měla stát dělostřelecká tvrz Kronfelzov. Byla jedinou tvrzí plánovanou v úseku opevnění v okolí Starého Města pod Sněžníkem.

Na jaře 1937 byla tvrz Kronfelzov z finančních a časových důvodů vyškrtnuta z plánů Ředitelství opevňovacích prací a v linii měly být postaveny jen dva čelní pěchotní sruby a jeden dělostřelecký izolovaný srub. Samotná výstavba byla plánována na rok 1939, takže k ní z pochopitelných důvodů nedošlo a vzniklo jen lehké opevnění jižně od vesnice.

Dnes se do Kronfelzova jezdí za klidnou rekreací

Po roce 1945 byla obec vylidněna a místní obyvatelé odsunuti. Odlehlý kraj příliš nových osadníků nepřilákal, a tak se dodnes dochovala v obci jen asi polovina původních domů. Ty byly postupně přestavovány pro rekreaci. Kronfelzov se ale nikdy nestal osadou s masově rozšířenou zástavbou chat.

Zvonice s kapličkou sv. Jáchyma

Naopak se podařilo citlivě zrekonstruovat původní jesenické domy, které zdobí nejen vesnici, ale i celý region. Hlavním překážkou rozvoje, ale zároveň zárukou zachování jakési intimity Kronfelzova byla špatná přístupová cesta. Trasa vedoucí z Branné přes Medvědí rokli má parametry spíše lesní cesty a v zimě je sjízdná jen s řetězy. A někdy ani to ne.

Přesto se do osady sjíždí turisté. Některé zdejší domy nabízejí ubytování, ale je to rekreace jen pro milovníky lesa, ticha a krásné přírody. Nad vesnicí najdete dva malé vleky, ideální terény jsou tu ale hlavně pro běžky a pěší turistiku. Přímo přes obec vede červená turistická značka z Ostružné do Starého Města, kterou pod nedalekým Kutným vrchem protíná žlutá trasa mířící z Branné na turistickou chatu Paprsek.

Přímo v obci stojí u křížku tři památné lípy, ale krásných starých stromů roste v okolí víc. Nejhezčí jsou procházky po okolních loukách, které nabízejí nečekané výhledy jak na Jeseníky, tak na Králický Sněžník.

autor: kbz
Spustit audio