U Kutné Hory si můžete vychutnat zemskou energii v magickém seskupení menhirů

18. červen 2014
Česko – země neznámá

Menhiry – tedy velké kameny, které byly v dávných dobách vztyčeny lidmi a většinou vytvářely dlouhé řady nebo kruhy, nacházíme po celém světě. Na našem území je dodnes možné najít přes 40 původních menhirů. Většinou se ale celá původní seskupení nedochovala, takže je dnes v přírodě nacházíme spíše osamoceně.

U Kutné Hory si ale menhiry můžete vychutnat v plné kráse. Přesně podle původních pravidel je totiž nově vybudovalo kutnohorské občanské sdružení Denemark ve spolupráci s Pavlem Bartlem a Slávkem Benešem. Celý nápad inicioval zakladatel občanského sdružení Denemark Martin Starý. Několik kamenů na stavbu menhiru darovalo město Kutná Hora z nedalekého Morašického lomu. Centrální menhir váží šest tun, je vysoký téměř tři metry a jde o kutnohorskou rulu.

Každý kámen je zde orientovaný na nějaké místo nebo památku. Kamenný stůl, stejně jako malý menhir před ním, směřuje na kostel Všech svatých na hřbitově. Jehlovitý kámen směřuje na kostel Matky Boží na Náměti. Další kámen je spojnicí menhiru a kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi. Kámen vlevo od něj ukazuje k východu a zároveň na cisterciácký klášter a chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci.

Letecký pohled, vlevo příjezdová cesta z Kaňku do Kutné Hory

Další z kamenů pak připomíná směr, kde kdysi stával kostel Máří Magdaleny. Menší kámen pak směřuje na kostel sv. Vavřince na Kaňku. Předposlední kámen je situován do směru keltské svatyně u Libenic, nalezené v 50. letech minulého století. Poslední kámen směřuje na západ.

Vedle kruhu menhirů se nachází obrovský plochý obelisk, který přímo vybízí k relaxaci a meditaci. Z tohoto místa je navíc překrásný výhled na celou Kutnou Horu. Opačným směrem na kruh navazuje řada menhirů, která je nasměrována přesně k Pražskému hradu.

Každý kámen směřuje k určitému místu nebo památce v okolí

Kutnohorské menhiry najdete na poli přímo u silnice vedoucí od části obce Kaňk ke Kutné Hoře. Odbočka do pole je napravo ze silnice asi 400 metrů před cedulí Kutná Hora. Na místo také upozorňuje turistická tabule, která stojí u silnice.

Pozvánka: Pokud věříte v sílu menhirů, můžete se ke Kutné Hoře vydat buď sami anebo se zúčastnit nejrůznějších happeningů a akcí, které se tu příležitostně konají - například už tuto sobotu 21. června ve čtyři hodiny odpoledne to bude oslava slunovratu. Slavit se bude podle počasí zájmu až do nočních hodin. Čeká vás bubnování, lukostřelba, pořady pro děti a večer ohnivá show.

Spustit audio