U středočeského Jankova proběhla nejvýznamnější bitva Třicetileté války

5. duben 2016
Česko – země neznámá

Třicetiletá válka doslova zdevastovala české země. Přestože byla do války vtažená většina Evropy - Francie, Dánsko, Švédsko, Německo a samozřejmě císařské Rakousko, největší bitva proběhla ve Středočeském kraji u Jankova. V kopcovité krajině tzv. České Sibiře se dne 6. března 1645 střetlo na 15 000 vojáků.

Švédové táhli na Vídeň a narychlo seskupená císařská vojska měla velkou převahu i šance jim v postupu zabránit. Na poli u Jankova švédský maršál Lenhart Torstensson i jeho císařský protivník Melchior von Hatzfeld poprvé v historii předvedli vojenské strategie, které byly běžné až o 100 let později v Napoleonských válkách.

Maršál Torstensson věděl, že čelní postup proti početnějšímu císařskému vojsku nemůže skončit vítězstvím. Důkladně proto prozkoumal krajinu a rozhodl se provést obchvat levého křídla císařské armády přes zamrzlé rybníky. Císařské vojsko útok z jihu nečekalo a v prostoru mezi hustým lesem a rybníky bylo devět pluků doslova zmasakrováno.

Maršál Hatzfeld ale dokázal neuvěřitelné - oddíly znovu přeskupil a švédský útok nakonec zastavil.

Dělostřelecká výhoda

Švédové však císařským zasadili smrtelnou ránu ze svých dělostřeleckých pozic na okolních kopcích a nakonec vyhráli. Z vyšší úrovně totiž mohli střílet přímo do císařských řad nad hlavami švédského vojska. Maršál Torstennsson dosáhl u Jankova nad císařskou armádou drtivého vítězství. Ztráty na životech byly obrovské, v polích kolem Jankova je pochováno na 7 000 vojáků.

Klášter ve Voticích

Bitva u Jankova 6. března 1645 byla jednou z nejkrvavějších a největších bitev, které se na našem území odehrály. A patřila i mezi nejdramatičtější a rozhodující boje celé Třicetileté války. Předznamenala navíc její konec. Po Jankově se na našem území se Švédy bojovalo už jen v Brně a v Praze.

Na místě, kde u Jankova došlo ke kapitulaci, stojí dnes památník, který je součástí naučné stezky Po stopách bitvy u Jankova. Úvodní panel se nachází přímo v Jankově v horní části náměstí. V klášteře sv. Františka z Assisi v nedalekých Voticích si navíc můžete prohlédnout expozici průběhu bitvy u Jankova a v dětském koutku na interaktivních obrazovkách vyzkoušet, jak se vojáci během Třicetileté války oblékali.

Spustit audio