U Vizovic prýští ze skály uzdravující pramen. Říká se mu Chladná studna

4. listopad 2015
Česko – země neznámá

Pár kilometrů za Vizovicemi na Zlínsku se na vrchu jménem Doubrava nachází místo, kde ze skály vyvěrá pramen. A jeho voda vás prý může nejen osvěžit, ale dokonce uzdravit. Místu se říká Chladná studna. Přímo z Vizovic k ní vede zelená turistická značka.

K Chladné studni se váže pověst, která říká, že její voda je léčivá. Vše začalo kolem roku 1900, kdy se jistému Janu Rychlíkovi, tehdejšímu školníkovi měšťanské školy ve Vizovicích, zdál sen o uzdravení jeho slepého syna. Dopomoci mu k tomu měla právě voda z Chladné studny.

Jan Rychlík skutečně vodu vzal a svému synovi omýval jeho slepé oči. A tomu se zrak skutečně vrátil. Všichni to považovali za zázrak, který způsobila voda z Chladné studny. Proto Jan Rychlík do skály vytesal výklenek, do kterého umístil sošku panny Marie Lurdské.

Když v roce 1903 onemocněla španělskou chřipkou jeho dcera, slíbil panně Marii, že pokud se uzdraví, postaví u Chladné studny kapličku. Dcera se uzdravila a školník se svým synem kapličku postavil. Chladná studna se tak brzy stala poutním místem.

Jan Rychlík do skály vytesal výklenek, do kterého umístil sošku panny Marie Lurdské

V posledních letech byla kaplička u studny rozšířena, její okolí upraveno a přibyl i menší přístřešek.

Podél trasy k Chladné studni se můžete kochat nejen krásnou přírodou, ale třeba se potěšit i nádherným výhledem do údolí Vizovic z Rozhledny na Doubravách, která stojí přímo nad Chladnou studnou.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio