U zchátralého břeclavského zámku ožila věž. Na vyhlídku tam chodí tisíce lidí

16. září 2015
Česko – země neznámá

Zámek v Břeclavi na jižní Moravě je v současnosti téměř nevyužívanou ruinou, město ale našlo smysluplné využití pro její zámeckou věž. Udělalo z ní vyhlídkové místo, které se rychle stalo vyhledávaným cílem místních obyvatel i přespolních turistů. Od začátku sezóny už vyhlídka přilákala přes 3000 lidí.

„Vyhlídková plošina se nachází ve výšce zhruba 30 metrů. V současné době je výhled z technických důvodů jen do dvou stran, ale město Břeclav už připravuje rozšíření tak, aby se návštěvníci mohli rozhlédnout do všech směrů,“ říká Alena Andělová z břeclavského muzea, které vyhlídku na zámecké věži spravuje.

I současný omezený rozhled ale nabízí unikátní pohledy. Za dobrého počasí je z věže vidět i Svatý kopeček u Mikulova. Samotnou Břeclav pak mají návštěvníci věže jako na dlani. „Vidět je nádherný poštorenský kostel, keramické závody i blízký zimní stadion nebo pivovar,“ popisuje Andělová.

Ze zámecké věže je krásně vidět převážná část Břeclavi a jejího okolí

V budoucnu by výhled do krajiny měly doplnit tabule s popisky a také dalekohled. Na příští sezónu se připravují i noční prohlídky, které prý nabídnou zcela jiné vizuální zážitky než návštěva věže za denního světla.

Na vrchol věže břeclavského zámku vede 167 schodů. Spodní třetina je kamenná a stoupá se po nich poměrně pohodlně. Pak ale následují dřevěné schody, které jsou mnohem strmější. „V druhé části věže to chce pomalý klidný výstup. Ale zdolat věž zvládne každý,“ tvrdí Alena Andělová.

Čtěte také

autor: hon
Spustit audio