Uberte nohu z plynu, dopravní policisté i letos chystají během Velikonoc častější silniční kontroly

6. duben 2023 15:40

Během Velikonoc musí řidiči tradičně počítat s častějšími policejními kontrolami. Cílem je podle policistů snížit počet nehod. Platí to i letos, kdy se hlídky dopravní policie zaměří nejen na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, ale třeba i alkohol za volantem, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů, technický stav vozidel nebo držení telefonu za jízdy v ruce. 

S jednou z dopravních hlídek je právě teď reportér Václav Plecháček. Kde přesně jsi a kolik přestupků dnes zatím policisté zjistili?

Čtěte také

Jsem v Jaroměři na hlavní silnici ve směru na Dvůr Králové nad Labem. Policejní hlídka, která tady nyní provádí kontroly, je v terénu od šesté hodiny ranní a průběžně se pohybuje po celém Náchodsku. Řidiči tak mohli už tyto policisty potkat například v Polici nad Metují a na dalších místech.

Zatím jen tato dvojice policistů udělila od dnešního rána deset pokut. Nejčastěji za porušení nejvyšší povolené rychlosti a také telefonování za jízdy. Provoz je poměrně hustý a já tedy odhaduji, že hříšníků na našich silnicích ještě dnes přibude.

Dnešní kontroly jsou součástí dopravně bezpečnostní akce s názvem Velikonoce. Potrvají tedy až do velikonočního pondělí?

Čtěte také

Přesně tak. Platí skutečně pro celou republiku a policisté se zaměřují především na hodně frekventované komunikace, na turisticky významné oblasti a riziková místa, kde dlouhodobě dochází k nejzávažnějšímu porušování pravidel silničního provozu. A samozřejmě také na místa, kde dochází častěji k dopravním nehodám.

Velikonoce jsou z pohledu bezpečnosti na silnicích jedním z nejrizikovějších období. Například i proto, že lidé často cestují za příbuznými ne větší vzdálenosti, svátky jsou podle policie vždy spojeny se zvýšeným provozem na komunikacích a takzvanými svátečními řidiči, kteří třeba nemají tolik zkušeností za volantem.

Policisté tak nabádají všechny ke zvýšené opatrnosti během svých cest a také ke vzájemné ohleduplnosti a toleranci mezi řidiči.

Spustit audio

Související