Umírněná konzumace burčáku je vlastně taková výchova k tradičním hodnotám, říká Petr Krejčík

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl znalec vína, sommelier z vinařství Lednice Petr Krejčík. Co by měl správný burčák splňovat, jak poznáme, že jde o kvalitní nápoj, a proč bychom měli být obezřetní při nákupu burčáku u silnic?

„Burčákem se nepřipíjí, protože se říká: kdo před svatým Martinem burčákem ťuká, ten potom celý rok….. vlastně může být sám…“
sommelier Petr Krejčík

Jak se pozná kvalitní burčák

Kvalitní burčák je z kvalitních hroznů, kvalitním způsoben je z nich připravený mošt, který musí být i správně odkalen. Ne všechno z hroznů je totiž dobré, zbytky třapin a jadýrek by měly z moštu být odstraněny a pak musí mošt být správně zakvašen ušlechtilými kvasinkami. A hlavně nesmí být sířen.

Kde nejlépe burčák koupit

Burčák (ilustrační foto)

Petr Krejčík radí nakupovat víno ideálně přímo u vinaře, tam budete mít jistotu, že víno i burčák je správně ošetřený, ve správné kvalitě. Pokud se nedostanete na Moravu a nemůžete si burčák odtamtud přivézt, kupujte zásadně burčák, který je v zachlazeném stavu, to znamená ve stavu jako by byl přímo ve vinařství. Takový burčák je totiž vlastně začátku kvašení, to znamená má třeba 2 až 3 % alkoholu, vy ho koupíte vlastně zachlazený, neošetřený oxidem siřičitým. Uchovávejte ho v ledničce, a ve chvíli, kdy ho budete chtít ochutnávat, vyndejte ho z ledničky, otevřete a počkejte, až se sám trochu ohřeje a rozkvasí. Sami si pak určíte ten „vrchol“ burčáku, tedy kdy vám nejvíc chutná.

Burčák „od cesty“

burcak_170907-075405_haf.jpeg

Když si koupíte burčák například u malého prodejce u silnice, kde nemá správné podmínky pro chlazení, může dojít k tomu, že vlastně on ten burčák může mít zakonzervovaný velkým množstvím oxidu siřičitého. To potom vlastně kupujete „mrtvý burčák“. A pokud je ten prodejce ještě navíc nepoctivý, může se stát, že do burčáku přidá ještě cukr a vodu a to už je i proti legislativě, vysvětluje ještě Petr Krejčík.

Burčák a zákon

Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Smí se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu daného kalendářního roku. Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Zdroj: Svaz vinařů České republiky

Jak lidský organismus využívá látky z burčáku? Jakou pověst má náš burčák v zahraničí? Dá se podle burčáku odhadnout i kvalita budoucího vína? A jaké prozradil pan Krejčík recepty, ve kterých hraje burčák skoro hlavní roli? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související