Unikátní funkcionalistické domky najdete v pražské kolonii Baba. Každou vilu architekti ušili na míru

Na přelomu 20. a 30. let minulého století se po secesi a historismu dostal ke slovu nový architektonický styl: funkcionalismus.

Po letech dekorativní zdobnosti se stal díky své jednoduchosti velmi populárním a v Evropě vzniklo šest specifických kolonií funkcionalistických domků. Ta pražská je ale unikátní. Každou vilu totiž architekti ušili na míru tomu, pro koho se stavěla a také se po něm jmenuje.

Hybnou silou projektu byl architekt Pavel Janák, který oslovil své modernisticky uvažující kolegy a na tříhektarovém pozemku v pražských Dejvicích, pojmenovaném po zřícenině Baba, začali stavět. Svůj dům na Babě chtěl mít malíř Cyril Bouda, grafik a designér Ladislav Sutnar, spisovatel Václav Řezáč, architekt Pavel Janák, historici, univerzitní profesoři i lékaři.

Vznikl tak unikátní soubor šachovnicově rozmístěných moderních vil s plochými střechami a terasami, které umožňují nádherný výhled na panorama Prahy. Komunistický režim prezentoval osadu Baba jako buržoazní experiment. Dnes je Baba díky své jedinečnosti městskou památkovou zónou a byla zařazena na seznam Evropského dědictví.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.