Únor je ideální čas na řízkování pelargonií. Víte, jak na to?

4. únor 2017

Muškáty pěstovaly už naše babičky. Za okny jim kvetly někdy i v zimě, přesto je lepší nechat oblíbené balkónové květiny přes zimu odpočívat. Už v únoru je ale můžete vytáhnout ze skleníku nebo ze sklepa a začít řízkovat.

Podle pardubické zahradnice Hany Štaincové velmi záleží na tom, kde muškáty přechováváme. Pokud je máme na světlém okně, jsou pěkně zelené a je vhodné jejich vrcholky použít k množení. Pelargonie uložené ve sklepě jsou většinou zažloutlé, táhnoucí se za světlem. Ale i ty v létě krásně pokvetou. Stačí je zkrátit asi na 10 centimetrů, očistit je od nečistot a dát na světlo. Koncem února nebo začátkem března je přesadíme do čerstvé zeminy a asi po třech týdnech začneme přihnojovat. Muškáty potom vydrží v plném květu tři roky. V dalších letech nakvétají méně a méně.

Jak má vypadat správný řízek

K řízkování vybíráme kvalitní muškáty, které jsme měli uložené přes zimu nejlépe ve skleníku nebo jinde v chladu a na světle. Na začátku února je vytáhneme, očistíme, a pokud mají pěkné vrcholky, přistoupíme k řízkování. Nejhezčí vrcholky ustřihneme a necháme zakořenit. Můžeme si tak namnožit muškáty, které se nám líbí nejvíc a vytvořit z nich nové sazeničky.

Čtěte také

Řízek by měl mít čtyři až pět listů, v konečné fázi pak dva až tři listy. Ty spodní odstraníme při následném sázení, aby nepřekážely v květináči. Umístíme na světlé místo s teplotou asi 20 - 23 stupňů. Přibližně po 3 týdnech rostliny zakoření. Do té doby mohou být lehce přikryté kouskem mikrotenu.

Vychytávka zahradnice Hany Štaincové

Je dobré nechat čerstvý řízek několik hodin zaschnout a teprve potom sázet do lehčího substrátu, který by neměl nikdy zcela přeschnout. Nasázené řízky nechte nejprve v teple, nejlépe v bytě na světle. Po zakořenění je dejte do chladu a opět ke světlu, třeba na verandu.

Zahradnice Hana Štaincová při řízkování

Řízkování pelargonií se vyplatí dělat na začátku února nebo na konci sezóny, tedy na přelomu srpna a září. Tyto řízky v příštím roce hezky pokvetou.

Fuchsie už chtějí také ven

Až odstraníte z rostliny všechno suché a nemocné, začněte tvarovat. Pokud jste to udělali už na podzim, je to v pořádku. Fuchsie se tak i lépe skladovaly. Teď už stačí jen lehce zaštípnout, aby se postupně rozkošatěly. Množení fuchsií se provádí podobně jako u muškátů.

Zkontrolujte hlízy begonií

Hlízy begonií především zkontrolovat, jestli nejsou shnilé. Dobré dejte v únoru do tepla na misku s rašelinovým substrátem. Hlízy lehce naklaďte do substrátu a nechte klíčit. K jejich vyrašení není potřeba světlo, ale vyšší teplota. Je dobré také nejdříve překrýt lehce folii. Umístit je můžete třeba i na skříňku v kuchyni nahoře. Po narašení je rozsázejte do květináčů, dejte na světlo k oknu. A pak už se jen zbývá těšit, až bude po Zmrzlých a begonie ozdobí venkovní parapety.

autor: jsl
Spustit audio