Úpické muzeum zařizuje nové depozitáře. Každý z exponátů teď prochází rukama restaurátorů

8. březen 2020 10:08

Se stěhováním depozitáře úpického muzea do nové budovy přibyla práce tamním restaurátorům. Všechny exponáty už jsou přestěhované na místo a čekají na zařazení a evidenci. Každý z muzejních předmětů musí projít rukama restaurátorů, kterým se díky stěhování práce znásobila.

Nejen, že teď vezmou restaurátoři do ruky každý předmět ze sbírky, navíc zařizují i novou restaurátorskou dílnu. Půjdeme se do ní podívat.

Čtěte také

Dokumentátora a kurátora sbírek úpického muzea Ondřeje Bezděka jsme zrovna zastihli nad ševcovským kopytem. Má na rukou rukavice a drží kartáč.
„Dostali jsme soubor ševcovského náčiní. takže momentálně musíme vše přebrat, očistit a zaevidovat. Zatím tady mám jen krabici s předměty."

A hned doplňuje.
„Příběhy teď předmětů dorazí od kolegyň později. Ale v současné fázi to ani není zapotřebí, protože jde skutečně jen o takovou mechanickou činnost. Člověk prohlédne jejich stav, hledáme například u dřevěných částí díry od dřevokazného hmyzu, což je častý problém. Když se podíváme tady na jeden velký historický hoblík, tak ten je bohužel prolezlý červotočem."

Co se s předmětem bude dít teď?

„Jednu záchrannou kůru už má hoblík za sebou. Ale jak je vidět, práší se z něj stále. Takže to vypadá, že bude nutná technika máčení."

Úpické muzeum zařizuje nové depozitáře. Každý z exponátů teď prochází rukama restaurátorů

Restaurátoři jsou zrovna ve fázi, kdy se zabydlují v nových prostorách své dílny. Kupí se tu nyní různé exponáty kvůli stěhování depozitářů. A přibyla samozřejmě i práce, protože každý kousek se musí vzít do ruky a prohlédnout.

Čtěte také

„Vše co v této dílně vidíme, tak do depozitáře teprve přijde. Jedná se o věci, které ještě nejsou zaevidované. Před samotným stěhováním se to odsouvalo s tím, že se to udělá až bude nový depozitář a bude možnost ty věci rovnou uložit na místo, jenž jim už zůstane," vysvětluje Ondřej Bezděk.

Nová restaurátorská dílna úpického muzea už tedy začala fungovat. Nejvíc práce ale její pracovníky čeká v následujících měsících, kdy budou dokončovat řazení věcí v novém depozitáři.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související