Uprostřed lipenské přehrady se na malém ostrůvku zabydleli králíci

30. červen 2014
Česko – země neznámá

Králíkárny z venkova skoro vymizely. Pokud si vaše děti budou chtít dosyta užít roztomilých ušatých zvířátek, vezměte je na jih Čech. Vody lipenské přehrady totiž omývají Králičí ostrov.

Jihočeské moře. Tak se říká největší české přehradní nádrži Lipno. Byla postavena v 50. letech a zabírá plochu necelých padesáti kilometrů čtverečních. Zatímco lidový název vodní plochy odkazuje na kraj pod Šumavou, inspirací pro jména ostrovů, kterých je na Lipně několik, byla Asie. Asi nejznámější je Tajvan, kterého si prý – jak praví místní historka – oblíbil rybář, který měl nápadně sešikmené oči. My se ale vydáme na Králičí ostrov.

Předobrazem jihočeského Králičího ostrova je japonský ostrůvek Okunošima, nazývaný Usagi Džima – tedy Ostrov králíků. Během 2. světové války na něm vysadili osm králíků, kteří se rozmnožili a postupně obsadili celé jeho území. Nyní jde v Japonsku o oblíbenou turistickou atrakci.

Tuzemský ostrov je v porovnání s tím japonským podstatně menší. Má asi jen700 metrůčtverečnícha vedle králíků na něm žijí i morčata.

Nápad umístit na zanedbaný ostrůvek zvířátka a přilákat na něj návštěvníky vzešel od starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka. Obec na ostrově tedy před pár lety nechala vysekat trávu, postavila králičí krmítka a vysadila několik párů ušáků. Každý den také někdo přijede králíky nakrmit. Zvířata si nejvíc pochutnají na starém chlebu, rohlících a trávě. Krmí je i sami turisté. Na ostrově je cedule upozorňující na to, jaké jídlo je pro králíky vhodné.

Králík

Chlupáči zůstávají na ostrůvku od dubna do poloviny listopadu, pak se stěhují na pevninu do králíkárny. S jarem se pak opět na Králičí ostrov vracejí.

Na Králičí ostrov se můžete vydat i vy, stačí si v půjčovně obstarat šlapadlo nebo elektročlun. Pokud chcete asijskou inspiraci dotáhnout do konce, lze k plavbě využít i tak zvaný dračí člun. K ostrovu vyplouvá každé úterý z lipenské Mariny.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.