Úterní Noční Linka: Co nám prozradí sny?

10. leden 2023

Zdají se vám sny? O čem se vám zdává? A stalo se vám, že by vás sen například varoval před něčím, co se potom i stalo? Opakují se vám některé sny, jsou barevné, nebo černobílé, úzkostné, radostné a dokonce létací? Už jste si někdy nechali sen vyložit?

Sny pro nás nemusí být jen pouhým zpestřením spánku, ale můžeme se též pokusit o jejich výklad. Možná je to opravdu způsob, kterým se můžeme dozvědět odpovědi na mnohé otázky a lépe porozumět sami sobě. O jejich výklad se lidé pokoušeli odpradávna a není divu.

Jistě znáte ten pocit, kdy ve vás myšlenka na noční sen zůstává celé dopoledne, nemůžete se zbavit dojmu, že uplynulá noc vám měla přece jen přinést nějaké poselství. Sny zkrátka vrtají hlavou asi každému.

Co ale znamenají? Kde se berou? Máme je brát vážně? Britští vědci přišli s odvážnou teorií: sny odráží nejen podvědomí člověka, ale i jeho zdraví či skryté schopnosti! Zdá se vám o sexu? Nemusíte jím být hned posedlí, podle vědců to může jen signalizovat, že jste nadmíru kreativní osobnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.