Úterní Noční linka: Máte svého hrdinu?

30. říjen 2018

Máte ve svém okolí, ve své rodině, či na pracovišti někoho, koho byste ocenili za jeho odvahu? Za statečnost? Za schopnost přestát s čistým štítem řadu životních peripetií?

Na případy mimořádného hrdinství se snaží také letos upozornit Cena Michala Velíška. Vybírat ze tří finalistů toho nejodvážnějšího jste mohli do neděle 28. října. Nominovat někoho ale může kdokoliv z vás po celý rok. Porota pak vždy na podzim vybere trojici finalistů. Kritériem je, že se jejich čin má co nejvíc podobat tomu Michala Velíška.

Připomenu, že to byl střihač televize Nova, který se v roce 2005 zastal napadené ženy na Karlově náměstí v Praze. Útočník po něm vystřelil a Velíšek svým zraněním potom podlehl v nemocnici.

Pojďme ale v Noční lince vzpomenout také na lidi, kteří třeba neprožily takové vyhraněné okamžiky ve svém životě, ale velké ocenění by si zasloužili třeba za to, že při nás celý život stojí, že nás nikdy nezradili, že nikdy nezaprodali svou čest a zachovali si vlastní tvář. Znáte někoho, koho byste rádi ocenili v Noční lince?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.