Úterní Noční linka: Rodinné stříbro a příběhy s ním spojené

7. leden 2020

Máte doma nějaký předmět, který s sebou nese zajímavý příběh hodný vyprávění? Jaký osud ho nebo jeho majitele potkal? Nebo jde o věc zdánlivě banální, obyčejnou, která však ve vás vyvolává vzpomínku na něco, co je pro vás osobně důležité? Co pro vás znamená "rodinné stříbro"?

Když se řekne rodinné stříbro, vybaví se mi ve dvou podobách. Jednak rodinné stříbro jako něco materiálního, velmi cenného. Co si lidé po generacích pečlivě předávají. Co třeba ani není moderní, ale každá další generace k tomu má úctu. Rodinným stříbrem ale může být i tradice plynoucí z folkloru, z víry, směřující ke kořenům... Rodinné stříbro je zkrátka to, co lidé v rodině sdílí, co si předávají... Je to něco cenného, vzácného, na čem se člověk učí pokoře. O co se děti zajímají a o čem prarodiče rádi vyprávějí a co ukazují.
Rodinné stříbro může ale vypadat ještě jinak. Když si zajdete do každého vetešnictví, najdete tam hory rodinných stříber.Končí tam právě stříbra po generace úzkostlivě uchovávaná a pečlivě předávaná, cíděná a užívaná k slavnostním událostem. Děti po rodičích či prarodičích se toho prostě zbavily se slovy: Proč se s takovou veteší zabývat? K čemu mi to ještě bude? Jak se chováme k tomu, co našim předkům bylo často cennější než život?

autor: zos
Spustit audio